Kritiske forhold for 2 millioner fordrevne nordøst i Nigeria

Annonse

Ti år etter at det voldelige opprøret nordøst i Nigeria startet, er levekårene for internt fordrevne alarmerende og kapasiteten i flyktningleirene sprengt. Den forestående regntiden vil forverre situasjonen ytterligere, og bistandsorganisasjoner frykter kolerautbrudd.

Internt fordrevne nordøst i Nigeria. Foto: Flyktninghjelpen

– Det er for lite penger og for lite plass – og i tillegg er behovene mye større enn det vi klarer å følge opp, sier Hilde Jørgensen, Advocacy manager for Flyktninghjelpen i Nigeria.

26. juli 2009 var datoen for Boko Harams første angrep i Nigeria. Nå – ti år etter volden startet – er fortsatt over 2 millioner mennesker fordrevet fra hjemmene sine. 1,8 millioner nigerianere er fordrevet internt de tre delstatene som utgjør den nordøstlige delen av landet, og over 200 000 har flyktet over grensen til Kamerun. Bare siden januar 2019 har 134 000 mennesker blitt tvunget til å flykte fra volden, skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Annonse

– Mange slår seg ned langs veien, eller finner små ubebodde landområder, steder uten tilgang på vann- og sanitærfasiliteter, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i Nigeria.

Hundretusenvis av mennesker bor på overbefolkede områder, langt under internasjonal minimumsstandard, og uten skikkelig tilgang til rent vann og toaletter. Noen har satt opp en form for husly av pinner og enkle plastpresenninger. Disse improviserte hjemmene gir verken beskyttelse mot vind og regn, eller noen form for sikkerhet eller privatliv, beskriver pressemeldingen.

Hilde Jørgensen er bekymret for hvordan den forestående regntiden, som varer fra juli til oktober, vil påvirke situasjonen til de sårbare flyktningene.

– Regntiden som kommer nå gjøre alt enda verre. Når det regner, så regner det heftig – og det varer lenge. Ikke bare har de knapt vegger og tak, men de har ikke gulv – og sover rett på bakken. De er kanskje en familie med sju barn som kun har pinner og presenning som husly. Når det så begynner å regne, vil vannet renner innover disse provisoriske hyttene. Da blir det gjørmete og bløtt overalt.

Mangelen på sanitærfasiliteter og toaletter forverrer også tilstanden ytterligere.

– De må ofte grave latriner rett ved huslyet. Når det blir storm og flom vil avføring renne innover hyttene, hvor de lever og lager mat.

Summen av alt dette fører til en sterk bekymring for kolerautbrudd i de kommende månedene. I fjor var det 10,000 registrerte saker med kolera og 275 dødsfall. Antall flyktninger har økt siden i fjor, så det antas at leirene er enda mer overbefolket enn ved forrige kolerautbrudd, forteller Jørgensen, som frykter at enda flere vil bli smittet i år.

Flyktninghjelpen ber nå om økt støtte fra donorer og giverland, om det skal være en sjanse på å forbedre situasjonen nordøst i Nigeria.

– Etter ti år med konflikt er det opprivende å se familier som fortsatt stuer seg inn i improviserte telt. Giverland, humanitære organisasjoner, lokale og nasjonale myndigheter må gjøre mye mer for å bedre livene til disse menneskene, sier Batonon.

– Nødhjelpsarbeidet må styrkes og vi må bidra til å skape håp for de mer enn syv millionene mennesker som nå trenger hjelp nordøst i Nigeria. Etter et tiår med konflikt, trenger vi å vise dem at de ikke har blitt glemt, legger han til.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.