NYVALGT PRESIDENT: Rhonda King (til venstre) overleverer presidentens hammer til nyvalgt president Mona Juul. Valget fant sted 25. juli. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe
image560x340cropped
NYVALGT PRESIDENT: Avtroppende Ecosoc-president Rhonda King (til venstre) overleverer møteleders hammer til nyvalgt president Mona Juul. Valget fant sted 25. juli. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe

Norges FN-ambassadør Mona Juul skal det neste året lede FNs økonomiske og sosiale råd (Ecosoc), et organ som består av 54 av FNs medlemsland. Rådet er FNs organ for å fremme bærekraftig økonomisk vekst og utvikling.

— Avstanden kan virke lang fra FNs møterom i New York til hverdagen for unge jenter i Uganda. For meg er det viktig at samarbeidet i FN og Ecosoc betyr noe for oss alle. For eksempel følger Ecosoc opp hvordan reformen av FN virker i praksis, sier nyvalgt president for Ecosoc, Mona Juul.

Valget fant sted i New York torsdag 25. juli.

Ecosoc er et av FNs hovedorganer, sammen med FNs sikkerhetsråd, Generalforsamlingen og Menneskerettighetsrådet. Derfor har Ecosoc-presidenten på papiret en sentral rolle i FN, men rådets relevans de senere årene er omdiskutert; Ecosoc er et økosystem av faglige fora, ekspertkomiteer og kommisjoner. Rådet kritiseres for manglende relevans og autoritet.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Finansiering av bistand blir topprioritet

Ecosoc er FNs organ for utforming av utviklingspolitikk, med ansvar for oppfølging av FNs bærekraftsmålene og jobber for finansiering for utvikling.

— Norge vil bruke vervet til å fremme felles løsninger på utfordringene verden står overfor i dag. Vi har ikke klart å mobilisere pengene vi trenger for å nå bærekraftsmålene. Vi vil derfor løfte finansiering for utvikling som en gjennomgående prioritering for Ecosoc det neste året, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein.

Norge har hatt en plass i Ecosoc i treårsperioden 2017-2019.

— Norge har tatt på seg denne oppgaven fordi vi er en sterk støttespiller for FN og bærekraftsmålene. Vi vil lede Ecosoc for å styrke en sentral del av det multilaterale systemet som er viktig for FNs arbeid over hele verden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Kritiserte FN-sjefen

Mona Juul har vært norsk FN-ambassadør siden nyttår. Hun hadde samme jobb også fra 2005 til 2010, hvor hun fikk mye oppmerksomhet da et intern notat til Utenriksdepartementet ble lekket til Aftenposten. I notatet kritiserte hun daværende toppsjef i FN, generalsekretær Ban Ki-moon, for manglende lederegenskaper.

Mona Juul er fra før kjent for å hatt en nøkkelrolle, sammen med sin ektemann Terje Rød-Larsen, under de hemmelige forhandlingene som førte til Oslo-avtalen mellom Israel og PLO på tidlig 1990-tall.

Hun har vært Norges ambassadør til Israel (2001-2005) og senere Norges ambassadør til Storbritannia (2014-18).

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!