Ber om økt investering for å stanse hepatitt

Annonse
Pentavalentvaksinen skal blant annet beskytte mot hepatitt B. Foto: UNICEF/Ilvy Njiokiktjien

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker å fjerne hepatitt som helsetrussel innen 2030. Dette krever en investering på 58,7 milliarder dollar, hevder en ny rapport.

«80 prosent av menneskene som i dag lever med hepatitt, mangler tilbudene de trenger for å forebygge, teste og behandle sykdommen», sier direktør i WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus i en pressemelding.

28. juli er verdens hepatittdag, og i den anledningen ber WHO om økt investering fra verdens politiske ledere. Uttalelsene kommer i etterkant av en ny rapport fra WHO, publisert i den anerkjente helsejournalen The Lancet.

Annonse

Rapporten hevder at det kreves en investering på 6 milliarder dollar per år, for å fjerne hepatitt som helsetrussel i 67 lav- og middelinntektsland innen 2030. I så fall vil nye hepatittinfeksjoner senkes med 90 prosent, og dødsfall med 65 prosent.

Den totale prisen for kampen mot sykdommen er 58,7 milliarder dollar, sier rapporten. Dr. Ghebreyesus uttaler i en pressemelding at alle land må inkludere behandling av hepatitt i offentlige helsetilbud, hvis 2030-målet skal nås.

India og Pakistan senker prisen på medisiner

Pressemeldingen trekker frem India og Pakistan som eksempler på land som allerede gjør sitt for å bekjempe sykdommen. De indiske myndighetene har uttalt at de skal tilby gratis testing og behandling for hepatitt B og C i sin helseplan. Dette er gjort mulig på grunn av prisreduksjonen på medisiner; en årlig kur mot hepatitt B og C koster henholdsvis 30 og 40 dollar i landet.

Pakistan har også fått senket prisen på behandling av hepatitt C, og en kur av alle pasienter vil senke den totale helsekostnaden i landet innen tre år, sier pressemeldingen.

Det finnes fem forskjellige typer hepatittinfeksjoner – A, B, C, D og E. Over 95 prosent av dødsfallene er forårsaket av kroniske hepatitt B- og C-infeksjoner, mens A og E sjeldent er livstruende. Hepatitt D er en tilleggsinfeksjon hos mennesker som lever med hepatitt B.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.