Urfolksleder i Brasil funnet drept. FNs menneskerettighetssjef krever tiltak

image1170x530cropped (1)
Wajãpifolket, i Amapá, Brasil. Foto: FN

FN ber myndighetene i Brasil om å snarest gjøre tiltak for å beskytte urfolks rettigheter, etter drapet på Emrya Wajãpi.

— Drapet på Emrya Wajãpi, lederen av Wajãpifolket, er tragisk og klanderverdig i seg selv, uttalte FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet på mandag.

— Det er også et foruroligende symptom på det økende problemet rundt inngrep i urfolkenes hjemland – spesielt skogene – av gruvearbeidere, tømmerhoggere og bønder i Brasil, sier hun i en pressemelding.

Urfolklederen ble drept 23. juli, i Amapá, en region nord i Brasil, som grenser til Guyana. I følge flere vitner kom flere gullgraver inn Wajãpienes beskyttede reservat, som deretter knivstakk Emrya.

Annonse

Jair Bolsonaro, Brasils president, sier derimot at det ikke fantes noen bevis for at det var bevæpnede gruvearbeidere som tok livet av urfolklederen, melder Reuters. Dette kom fra urfolkorganet Funai, ledet av en utsending fra Bolsonaro. Interne dokumenter sett av Reuters viste allikevel rapportering om 10-15 bevæpnede menn som hadde inntatt en landsby i området.

Høykommisæren for menneskerettigheter er bekymret for at Brasils policy for å åpne Amazonas for gruvedrift vil føre til ytterligere vold, trusler og drap. Hun presiserer også at urfolks rettigheter ikke kun er en prioritet i Brasil, men i hele verden. Selv om det har vært framskritt for å bedre urfolks rettigheter, er det allikevel tilfeller hvor beskyttelsen av urfolk blir avskaffet.

— Dette ser ut til å være tilfelle i Brasil, sa Bachelet.

Hun insisterer at de brasilianske myndighetene revurderer politikken mot urfolk og deres tilhørende landområder, så Emrya Wajãpis drap ikke blir en forløper til en ny voldsbølge for å skremme mennesker vekk fra hjemmene sine.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.