Norge inngår millionavtale med Gabon

Her signerer klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og Lee White, Gabons minister for skoger, sjø, miljø- og klimaplan avtalen. Dette fant sted i New York i går. Foto: Ragnhild Eikenes / KLD
Annonse
elvestuen_signerer_gabon
Her signerer klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og Lee White, Gabons minister for skoger, sjø, miljø- og klimaplan avtalen. Dette fant sted i New York i går. Foto: Ragnhild Eikenes / KLD

Avtalen med Gabon har en ramme på over 1,3 milliarder kroner, og innebærer at Gabon forplikter seg til å ta vare på nesten hele den verdifulle regnskogen sin.

Norge, ved klima- og miljøminister Ola Elvestuen, undertegnet avtalen med det sentralafrikanske landet i forkant av FNs klimatoppmøte i New York. Norges innsats mot tropisk avskoging er et av Norges viktigste klimatiltak internasjonalt.

– Den nye avtalen med Gabon er et gjennombrudd i arbeidet for å ta vare på verdens nest største regnskog i Sentral-Afrika. Gabons ambisjoner er høye. Gjennom denne avtalen vil vi bidra til at de kan nå målet om å ta vare på 98 prosent av regnskogen – som er like stor som hele Storbritannia, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Gabon er ett av svært få land i verden som nesten er helt dekket av skog. Regnskogen i Gabon dekker 88% av landet, og de har svært lav avskoging.

– Regnskogen i Sentral-Afrika er avgjørende for nedbør, matproduksjon og levekår i hele regionen. Dette, kombinert med de enorme karbonlagrene, gjør det viktig for hele verden å bevare denne skogen. Jeg håper derfor at avtalen med Gabon også vil bidra til å styrke samarbeidet mellom – og med – de andre landene som deler regnskogen i Sentral-Afrika.

Penger for bevaring av regnskog har i mange år vært et av Norges viktigste globale klimatiltak. Siden 2008 har Norge utbetalt om lag 23 milliarder kroner til tiltak som skal redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse, gjennom Det norske klima- og skoginitiativet, i følge Bistandsaktuelt.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!