Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

For første gang har en klimaaktivist blitt Unicef-ambassadør. Norske Penelope Lea tar fatt på oppgaven

penelope_lea_unicef_280919
Penelope Lea er UNICEF Norges nye ambassadør.

Penelope Lea er ikke bare den første klima- og miljøaktivisten som noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet, hun er med sine 15 år også den nest yngste.

Men til tross for sin unge alder er hun nesten for en veteran å regne som miljøaktivist. Lea startet da hun var åtte år gammel, og ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring. Hun har ledet Barnas Klimapanel og holdt appeller både under FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka og på TV.

Som ambassadør for UNICEF Norge er et av målene hennes å forsøke å påvirke beslutningstakere til å handle umiddelbart for å stoppe klimaendringene og bekjempe konsekvensene.

Utålmodig etter å komme i gang

– Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid. Alt det grunnleggende vi trenger for å leve. UNICEF arbeider for barn over hele verden og jeg er utrolig glad for å få jobbe sammen med dem. Jeg er så klar og utålmodig, for å gi alt jeg kan for å bidra i dette arbeidet, sier Penelope Lea.

Klimaendringer er en sak som angår alle nåtidens og fremtidens barn, påpeker Camilla Viken, Generalsekretær i UNICEF Norge.

– I dag er barn og unge blant de som tydeligst ser de enorme utfordringene og de nye mulighetene som ligger foran oss. Vi gjør klokt i å lytte til dem. Barna er bærere av vår felles fremtid, og her ligger kjernen i UNICEFs oppdrag – å løfte frem barnas stemmer og kjempe for deres rettigheter. Barn som er modige nok til å kjempe for det de tror på, slik som Penelope Lea gjør, skal vite at de har verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen. Ved å velge henne til vår ambassadør, håper vi å inspirere flere barn til å ytre sine meninger, sier Viken.

– Klimakamp er solidaritetskamp

Klimaendringer er allerede i dag årsak til naturkatastrofer, tørke, oversvømmelser og luftforurensning.  Problemene påvirker millioner av barn over hele verden. Ferske eksempler er syklonen Idai i Mosambik, og helt nylig syklonen på Bahamas.

Nå lover UNICEF å gjøre enda mer for barna som påvirkes av klimaendringene, ikke bare i form av nødhjelp, men også ved å være en del av løsningen.

Lea mener at vi må alle jobbe sammen for å stanse klimaendringene. Hun kaller det en soladiritetskamp.

– Men klimaendringer treffer så usolidarisk. De treffer oss alle. Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer. Det handler om innstilling nå. Vi må skape samhold og tørre å ta inn over oss den situasjonen vi er i. Så må vi handle, sier hun.

– Penelope er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik

Viken mener Lea har en fantastisk evne til å nå gjennom både til barn og voksne.

– Hun er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik. Hun er en inspirasjon for veldig mange, blant andre meg. Jeg gleder meg til samarbeidet og til hva vi kan få til sammen, sier generalsekretæren.

– I år feirer vi FNs barnerettigheters 30-årsjubileum. Da passer det veldig godt å få en ung engasjert stemme som Penelope Lea på laget for å bidra til at barn i Norge virkelig blir tatt på alvor, sier Camilla Viken, leder i UNICEF Norge.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT