Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

António Guterres i København for å delta på C40-toppmøtet

FNs generalsekretær António Guterres ankom i går Danmark på sitt første offisielle besøk i landet siden sin utnevnelse som FNs generalsekretær i 2017.

— Dette er mitt første internasjonale besøk siden klimatoppmøtet i New York, og det er passende at det er her i Danmark. København er en global leder for klimatiltak. Og C40 er der verdens ordførere viser at de er i spissen for å takle klimakrisen, fortalte Guterres på en pressekonferanse.

Tidligere i dag ga generalsekretæren sin åpningstale på C40-toppmøtet. C40 – Cities Climate Leadership Group – er en gruppe på 94 byer rundt om i verden som representerer en fjerdedel av verdensøkonomien.

Guterres påpekte at byer har et enormt klimaavtrykk, står for mer enn to tredjedeler av verdens energiforbruk og over 70 prosent av globale CO2–utslipp.

— La det ikke være noen tvil om at vi står overfor en presserende krise, sa Guterres.

— Klimakrisen truer levedyktigheten til menneskers samfunn på denne planeten. Parisavtalen representerer, det er sant, en stor mulighet til å endre kurs, men det løftet er ennå ikke oppfylt. Nåværende nasjonale klimahandlingsplaner er imidlertid ikke i nærheten av Parisavtalens mål. Vi er på vei mot en katastrofal temperaturstigning på 3 grader eller mer. Dette vil være ødeleggende for menneskeheten og gjøre bærekraftsmålene uoppnåelige, fortsatte Guterres.

Generalsekretæren ønsket tiltakene til C40-ordførerne velkommen, og var enig med Danmarks statsminister Mette Frederiksen at fornybar energi skaper flere arbeidsplasser enn fossilt brensel og kull. “Men det er vanskelig å forklare det for en kullgraver”, tilføyde han.

— Vi må sørge for at vi har en sosialpolitikk som er i stand til å håndtere bekymringene til de som kan være ofre for klimatiltak, selv om det klimaet er essensielt for å redde planeten vår og for å løse våre problemer, sa Guterres.

I går hadde generalsekretæren et bilateralt møte med Mette Frederiksen og en arbeidslunsj med den utenrikspolitiske komiteen for det danske parlamentet, han besøkte FN-byen, UNICEF-lagrene og deltok på den offisielle åpningen av UNHCR og Verdensbankens datasenter om flyktninger i København.

Generalsekretæren deltok i går også på en middag arrangert av kronprins Frederik og skal til audiens hos dronning Margrethe i dag.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT