Organisasjonen Papillon vant Plans Jentepris 2019 for sitt arbeid med sosial integrering av unge minoritetskvinner i Bergen.
«Takk til Plan International Norge for et så utrolig viktig arbeid med jenteprisen. Vi er fra oss av glede og takknemlighet for denne anerkjennelsen, som betyr så mye!» skriver Papillon i en kommentar på sin Facebook-side.
Papillon er en møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen. Organisasjonen jobber med sosial integrering gjennom arbeidstrening, nettverksbygging, språkutvikling, sang, dans og håndarbeid.
Jenteprisen ble delt ut 11.oktober, på FNs internasjonale jentedag.
– Årests vinner har samlet jenter i en sårbar situasjon, og gitt dem håp og kraft til å endre sin egen fremtid, sa juryleder Navjot Sandhu da hun overrakte prisen.
Papillon drives av åtte kvinner som selv har vært unge minoritetsjenter i Norge, og kjent på hvilke utfordringer det kan føre med seg. Nå støtter de andre. Hos Papillon kan jenter komme for å snakke med en voksen om vanskelige problemstillinger på tomannshånd, eller i små grupper. Her blir jentene oppfordret til å drøfte ulike dagligdagse problemer, dele kunnskap og støtte til andre i samme situasjon.
Hvert år besøker omlag 400 ungdommer Papillon. Det er flest innvandrerjenter som går på ungdomsskolen eller engasjert i introduksjonsprogrammer som benytter seg av møteplassen.
Les også: Plan fjernet Kari Jaquesson fra listen over nominerte til Jenteprisen 2019
Jenteprisen på jentedagen
Hvert år deles Jenteprisen ut til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.
Prisen deles ut av Plan International Norge og deles ut på FNs internasjonale jentedag.
Hvem som helst kan nominere kandidater til Jenteprisen, og i år ble nærmere 70 kandidater nominert. En uavhengig jury kårer vinneren.
Den åttende Jenteprisen i rekken
Jenteprisen har blitt delt ut hvert år siden 2012. Tidligere vinnere av Jenteprisen er:
2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett.
2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner
2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken
2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse