Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Reaksjonene etter fredsprisen til Etiopias Abiy Ahmed: Dette mener norske organisasjoner

Nobels fredspris for 2019 tildeles Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea.

«Da Abiy Ahmed ble statsminister i april 2018 gjorde han det klart at han ønsket å gjenoppta fredssamtalene med Eritrea, i nært samarbeid med presidenten i Eritrea», sa Berit Reiss-Andersen, leder for Den norske Nobelkomité, om vinneren av fredsprisen 2019 under offentliggjøringen av årets vinner, fredag 10.oktober kl 1100.

Videre sa hun blant annet:

«Knyttet til fredsprosessen med Eritrea har statsminster Abiy engasjert seg i andre freds- og forsoningsarbeider i det østlige og nordlige Afrika. I september 2018 bidro han og hans regjering aktivt til normaliseringen av diplomatiske forbindelser mellom Eritrea og Djiibouti, etter mange år med politisk fiendskap».

Både bookmakerne og PRIOs Henrik Urdal hadde den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed på sin toppliste. Ahmed gikk på som statsminister i april 2018 og allerede juli samme år var «Joint Declaration of Peace and Friendship» underskrevet, både av Ahmed og av Eritreas Isaias Afwerki. Den lange konflikten mellom de to landene har krevd nær 80 000 liv, siden krigen brøt ut i 1998.

Les også: Fortjent, men for tidlig?

Dette mener forskere, journalister og organisasjoner

Journalist i Transit magasin, Andrew Kroglund, mener prisen er høyst fortjent:

Kirkens Nødhjelps Eivind Aalborg mener prisen vil gi en boost til flere fredsprosesser på Afrikas Horn:

Kjetil Tronvoll er professor i konfliktstudier, og har fulgt Eritrea-Etiopia-konflikten i mange år, han mener at prisen faktisk kan ha en negativ innvirkning på fredsprosessen:

Reportere uten grenser (som selv var en av favorittene til å vinne prisen i år) mener tildelingen av fredsprisen til Ahmed setter et press på Eritrea når det kommer til pressefrihet. Etiopia har hoppet 40 plasser på RSF-indeksen, etter at Ahmed tok over som statsminister.

NUPIs forskere mener årets tildeling er forventet, fornuftig – og risikabelt:

Amnesty Norge mener mye gjenstår i Etiopia:

UNICEF Norge gratulerer med resultatene som er skapt i Etiopia:

FN-sambandets Anne Cathrine da Silva ønsker lykke til videre:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT