Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Likekjønnet ekteskap og abort blir lovlig i Nord-Irland

abortion-decriminalised-2
Aktivister for abort og likekjønnet ekteskap foran Stormont Parlamentet i Belfast, 21.oktober. Foto: Amnesty.org.uk

Ved midnatt tirsdag 22.oktober 2019 skjedde det store lovendringer i Nord-Irland: både abort og likekjønnet ekteskap legaliseres. “Dette er virkelig en stor seier. Lovendringen kom sent, men endelig”, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Vedtaket om de nye lovene ble først gjennomført av det britiske parlamentet i juli tidligere år, grunnet at den lovgivende forsamlingen i Nord-Irland ble oppløst i januar 2017. Tidligere denne uken ble parlamentet på nytt gjenforent, og de hadde fram til midnatt 22.oktober til å eventuelt stanse lovendringene – noe som ikke skjedde. Dermed er en historisk seier endelig en realitet.

Kampen for lovlig abort

Nord-Irland har vært underlagt en av de mest restriktive abortlovene i Europa og har vært sterkt kritisert, blant annet av FN som har uttalt at den er i strid med menneskerettighetene.

I 1967 ble en ny abortlov innført i England, Skottland og Wales, men ble aldri gjeldende for Nord-Irland. Fram til nå har det bare vært tillatt med abort hvis kvinners liv er i fare. I praksis har det betydd at det nesten er umulig å få innvilget abort. «I over tre år har tusenvis av gravide kvinner og jenter reist til andre steder med bil, fly, båt og tog», skriver Anna Cafolla til The Guardian.

Kampen for lovlig abort i landet har vært lang, og et sterkt sivilsamfunn og grasrot har lenge kjempet for avkriminalisering. I mai 2018 ble det gjennomført en folkeavstemning  hvor ⅔ av befolkningen stemte for å tillate abort. Først nå er lovendringen en realitet, og Storbritannia er forpliktet av loven til å utforme et regelverk som sikrer denne tilgangen innen 31.mars 2020 i Nord-Irland.

– Selv om det vil ta tid å sikre at endringen er helt på plass, og det vil være en overgangsfase, er det ikke kriminelt lenger. Det er det viktigste. Noen av årsakene til at det tar tid er fordi det er nødvendig å sikre at helsevesenet er i stand til å lage veiledere, rutiner og strukturer for å sikre denne helsetjenesten, forteller Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty Norge, til Verdens Beste Nyheter.

Det nye rammeverket skal sikre tilgang til gratis, trygge, lovlige og lokale aborttjenester, i tilfeller hvor det risiko for kvinnen sin helse, alvorlige eller dødelige fosteravvik og graviditeter som et resultat av seksuelle overgrep som voldtekt og incest, skriver Amnesty International UK. «Kvinner og jenter vil få en ny trygghet i livene sine, fordi de vet at dersom de blir uønsket gravid, utgjør det ikke lenger en trussel mot deres liv og helse» , forteller Patricia Kaatee.

Likekjønnet ekteskap

Nord-Irland har også vært det eneste landet i Storbritannia som ikke har tillatt likekjønnet ekteskap. Som kampen for avkriminalisering av abort, har kampen for likekjønnet ekteskap vært lang. Den nordirske forsamling har stemt over lovverket fem ganger.

I 2015 vant en legalisering fram med en stemme, men ble blokkert av et av de største partiene. Nå er derimot realiteten en annen, og homofile skal endelig få lov til å gifte seg på lik linje som alle andre.

De første likekjønnede ekteskapene kan finne sted i landet i februar neste år. “Takk til alle som har fortalt historiene sine for å hjelpe oss til å nå denne milepælen”, tvitret Love Equality Northern Ireland, en paraplyorganisasjon som har jobbet for at likekjønnet ekteskap skal avkriminaliseres, skriver The Guardian.

Den nye lovgivningen skal få Underhuset til å lovfeste endringen innen januar 2020, noe som åpner opp for at homofile par kan gifte seg på Valentinsdagen 14.februar.

Denne artikkelen ble først publisert på Verdens beste nyheter, den 28. oktober 2019.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT