Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Slutt på stivkrampe i DR Kongo

Kvinde-vaccineres-mod-stivkrampe-i-den-Centralafrikanske-Republik.-Foto-CCBY-Pierre-Holtz-for-UNICEF-1200x768
En kvinne i Den dentralafrikanske republikk får en vaksine mot stivkrampe. Foto: Pierre Holtz / UNICEF

Enda et land har fått den dødelige sykdommen stivkrampe under kontroll.

Det afrikanske landet Kongo er nå blitt erklært fritt for sykdommen stivkrampe blant mødre og nyfødte. Dermed blir DR Kongo land nummer 47 som har klart å bekjempe stivkrampe siden årtusenskiftet.

Det er nå kun 12 land igjen hvor sykdommen fortsatt utgjør en alvorlig risiko, melder UNICEF.

Organisasjonen vaksinerer kvinner som en del av et stort internasjonalt prosjekt der regjeringer, organisasjoner, virksomheter og pengemektige som Bill Gates har gått sammen for å bekjempe sykdommen.

Stivkrampe er en meget alvorlig tilstand som skyldes infeksjon fra en bakterie som finnes i jorden. Bakterien finnes nesten over alt og alle kan bli utsatt for den, men nybakte mødre og nyfødte barn er særlig sårbare. Hvis babyer smittes med bakterien på grunn av dårlig hygiene under fødselen er det veldig stor risiko for at de dør.

Sykdommen får kroppens muskler til å gå i smertefulle kramper samtidig som at åndedrettet blir lammet slik at barnet ikke får puste. Men hvis barnets mor har blitt vaksinert er barnet også beskyttet i den sårbare tiden under og etter fødselen.

Kampen mot stivkrampe har tatt mange år. Målet om en stivkrampefri verden har flere ganger blitt utsatt fordi landene i verden ikke har jobbet hardt nok. Jobben har allikevel vært en suksesshistorie som har beveget seg fremover sakte, men sikkert. Siden 1988 har andelen nyfødte som dødt av stivkrampe falt med 96 prosent, skriver WHO.

De siste tallene fra 2017 viser at det globalt sett fortsatt er over 30. 000 spedbarn som dør hvert år av sykdommen. Bakteriene kan aldri utryddes helt, men til gjengjeld er vaksinen mot bakterien veldig effektiv. Derfor er det ønskelige målet som hvert land skal oppnå at færre enn et av hvert tusen nyfødte barn dør av stivkrampe.

Denne artikkelen er oversatt fra dansk av Marie Tiller Røren, for Verdens beste nyheter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT