Han risikerte ti års fengsel for å ha gitt vann til migranter i Arizona. Denne uken ble han frifunnet

Scott Warren ble arrestert da han jobbet sammen med andre frivillige med å plassere ut vann og annen nødhjelp til migranter i ørkenområdet mellom Mexico og Arizona. Foto: Alli Jarrar/ Amnesty International
Annonse
Dr. Scott Warren
Scott Warren ble arrestert da han jobbet sammen med andre frivillige med å plassere ut vann og annen nødhjelp til migranter i ørkenområdet mellom Mexico og Arizona. Nå er han frikjent. Foto: Alli Jarrar/ Amnesty International

Som frivillig i hjelpeorganisasjonen No More Deaths, ble Scott Warren arrestert og tiltalt for å ha gitt humanitær hjelp til migranter i nød. 20. november ble han frifunnet.

«Myndighetene sitt forsøk på å kriminalisere grunnleggende menneskelig vennlighet har feilet», sa Scott Warren til de oppmøtte utenfor tinghuset i Tucon, Arizona etter frifinnelsen onsdag denne uken, ifølge Time magazine.

Amnesty skriver om frifinnelsen i dag. Organisasjon organiserte en kampanje og bare i Norge signerte mer enn 20 500 personer aksjonen med krav om at Scott Warren måtte frikjennes. Over hele verden har folk engasjert seg for ham.

Arrestert for å gi nødhjelp

Den 17. januar 2018 ble Scott arrestert da han jobbet sammen med andre frivillige med å plassere ut vann og annen nødhjelp til migranter på poster langs den tøffe ruten i ørkenområdet mellom Mexico og Arizona.

Scott var tilstede ved en av disse postene da to irregulære migranter, Jose og Kristian, ble arrestert av grenseagenter. Like etterpå ble han selv arrestert og tiltalt for å ha «gitt husly til irregulære migranter».

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Etter den første tiltalen skulle han straffes med 20 års fengsel for dette. Juryen ble imidlertid ikke enige og retten beordret en ny rettssak som startet 15. november. I denne rettssaken risikerte han 10 års fengsel. Onsdag 20. november ble han frikjent.

Fornuften har seiret i dag med juryens frifinnelse av Dr. Scott Warren, for en enkel grunn: nødhjelp er aldri en forbrytelse! Trump-administrasjonen tar feil når de forsøker å straffeforfølge mennesker som kun prøver å redde liv. Ved å true Dr. Warren med et tiår i fengsel, har regjeringen forsøkt å kriminalisere nestekjærlighet og å gjøre den dødelige ørkenen til et våpen mot mennesker som setter ut på den farefulle ferden til USA i søken på sikkerhet.

Erika Guevara-Rosas, direktør for Amnesty International Americas

Kriminialiserer nødhjelp for å stanse hjelp til asylsøkere

Scott Warren jobber som frivillig i organisasjonen No More Deaths. På grunn av amerikanske myndigheters stadig mer aggressive tiltak for å hindre asylsøkere i å komme til USA, er migranter tvunget til å bevege seg inn i røffere og mer avsidesliggende strøk.

I juli 2019 la Amnesty International frem en rapport som dokumenterer at Trump-administrasjonen misbruker strafferettssystemet for å true, trakassere og straffe de som kjemper for rettighetene til migranter og asylsøkere ved grensen mellom USA og Mexico.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar