Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Norske ingeniører ut mot uverdige arbeidsforhold i gruver: — Norge må stille større krav til mobilprodusenter

ILLUSTRASJONSFOTO: Denne mannen holder fram Wolframitt. Foto: Julien Harneis / Flickr / CC BY-SA 2.0

Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer mener det må stilles større krav til produsenter av teknisk utstyr som mobiltelefoner.

Nordmenn kjøpte til sammen 1,8 millioner mobiltelefoner i 2018. Deler av råmaterialet produseres under svært kritikkverdige forhold.

— I vår digitale hverdag er vi alle sammen storforbrukere av metaller og mineraler. I en mobiltelefon er det opp til 40 metaller, noen av dem sjeldne jordmetaller. Det er flere grunner til at forbruket bør ned og en av dem er forholdene i gruvene der blant annet kobolt utvinnes, sier NITO-president Trond Markussen i en pressemelding.

Han viser til at forholdene i gruvene er farlige for dem som har sitt daglige arbeid der. Arbeiderne utsettes både for ulykker og helseplager gjennom lange dager i gruvene.

Man anslår at så mange som 40.000 barn jobber i gruver bare i Den demokratiske republikken Kongo. Det er herfra mye av kobolten kommer som brukes i våre mobiler, bærbare pc-er og el-bilbatterier.

— Som fagforening for teknologer og ingeniører er det viktig å være bevisst på dette og at det settes større krav, understreker Markussen.

President i NITO Trond Markussen mener det må stilles strengere krav til mobilprodusenter. Foto: NITO

Solidaritet med gruvearbeidere

— Vår solidaritet går til arbeidere, og i særdeleshet barnearbeidere, som har en arbeidshverdag så langt unna den vi er vant til. Ingeniører og teknologer jobber med batteriteknologi og er samtidig storforbrukere av arbeidsverktøy som inneholder kobolt. Med denne uttalelsen krever vi bedre arbeidsforhold og bedre bruk av knappe ressurser, sier Markussen.

— Dette er en tankevekker også for oss forbrukere. Vi kjøper nyeste versjon av telefoner selv om den vi har fortsatt fungerer. Det er en viktig driver i etterspørselen etter disse metallene. I tillegg til krav om bærekraftig produksjon, bør vi «bruke opp» de telefonene vi har før vi kjøper ny, legger han til.

NITO organiserer norske ingeniører og teknologer. Organisasjonen har vel 88.000 medlemmer.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT