FNs generalsekretær Antonio Guterres: – Å forhindre irreversible klimaforstyrrelser er vårt livs kappløp, og et løp for våre liv. Det er et løp vi kan og må vinne. Foto: Eric Bridiers / FN / Flickr
fn_generalsekretær_antonio_guterres_020819-696x436
FNs generalsekretær Antonio Guterres reagerer kraftig på ukas rapport fra WMO om CO2-status i atmosfæren. Foto: Eric Bridiers / FN / Flickr

2018 ble enda et år med økning i CO2-nivået i atmosfæren. – Sterk og bestemt klimaaksjon kan ikke vente, uttaler FNs generalsekretær António Guterres.

“Nivået på drivhusgasser i atmosfæren har nådd enda et rekordnivå, ifølge WMO, World Meteorological Organization. Enda en rekord som viser at vi ikke gjør nok for å adressere klimakrisen. Sterk og bestemt klimaaksjon kan ikke vente”, skriver Guterres på Twitter.

For bare noen få uker siden samlet han de fleste av verdens ledere til et ekstraordinært krisemøte om klimaendringer i FN i New York.

Petteri Taalas, generalsekretær i WMO, presenterte de ferske tallene i Geneve i dag. Han sa: “Framtidens velferd for menneskeheten står på spill”.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Nivået på klimagasser ble i 2018 målt til 407,8 PPM (parts per million), en økning fra 405,5 PPM året før.

Visedirektør for FNs klimaprogram, Inger Andersen, var også klar i sin advarsel:

– Det vi ser i denne rapporten er at det internasjonale samfunnet må gjennomføre konkrete, forsterkede tiltak for å få ned utslippene nå, eller så vil konsekvensen være en klode som blir radikalt endret som følge av klimaendringer, sa Andersen.

Det var lite optimisme å spore hos Petteri Taalas.

– Det er ingen tegn til redusert økning, langt mindre en reduksjon, i konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren – til tross for alle forpliktelsene som er gitt i Parisavtalen for klimaendringer.

– Det er verdt å merke seg at sist gang jorda hadde en sammenlignbar konsentrasjon av CO2, var for 3 til 5 millioner år siden. Da var det 2-3°C varmere, og havnivået var 10 til 20 meter høyere enn i dag, sa Taalas.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)

1 kommentar

Comments are closed.