CO2-nivået i atmosfæren øker, viser ny FN-rapport. António Guterres presser på for tiltak

FNs generalsekretær Antonio Guterres: – Å forhindre irreversible klimaforstyrrelser er vårt livs kappløp, og et løp for våre liv. Det er et løp vi kan og må vinne. Foto: Eric Bridiers / FN / Flickr
Annonse
fn_generalsekretær_antonio_guterres_020819-696x436
FNs generalsekretær Antonio Guterres reagerer kraftig på ukas rapport fra WMO om CO2-status i atmosfæren. Foto: Eric Bridiers / FN / Flickr

2018 ble enda et år med økning i CO2-nivået i atmosfæren. – Sterk og bestemt klimaaksjon kan ikke vente, uttaler FNs generalsekretær António Guterres.

“Nivået på drivhusgasser i atmosfæren har nådd enda et rekordnivå, ifølge WMO, World Meteorological Organization. Enda en rekord som viser at vi ikke gjør nok for å adressere klimakrisen. Sterk og bestemt klimaaksjon kan ikke vente”, skriver Guterres på Twitter.

For bare noen få uker siden samlet han de fleste av verdens ledere til et ekstraordinært krisemøte om klimaendringer i FN i New York.

Petteri Taalas, generalsekretær i WMO, presenterte de ferske tallene i Geneve i dag. Han sa: “Framtidens velferd for menneskeheten står på spill”.

Nivået på klimagasser ble i 2018 målt til 407,8 PPM (parts per million), en økning fra 405,5 PPM året før.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Visedirektør for FNs klimaprogram, Inger Andersen, var også klar i sin advarsel:

– Det vi ser i denne rapporten er at det internasjonale samfunnet må gjennomføre konkrete, forsterkede tiltak for å få ned utslippene nå, eller så vil konsekvensen være en klode som blir radikalt endret som følge av klimaendringer, sa Andersen.

Det var lite optimisme å spore hos Petteri Taalas.

– Det er ingen tegn til redusert økning, langt mindre en reduksjon, i konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren – til tross for alle forpliktelsene som er gitt i Parisavtalen for klimaendringer.

– Det er verdt å merke seg at sist gang jorda hadde en sammenlignbar konsentrasjon av CO2, var for 3 til 5 millioner år siden. Da var det 2-3°C varmere, og havnivået var 10 til 20 meter høyere enn i dag, sa Taalas.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar