Inga Fritzen Buan (WWF) skal til klimatoppmøtet i Madrid: – Norge må bidra til et kappløp mot toppen

Seniorrådgiver Inga Fritzen Buan: – I Madrid må Norge presentere ambisiøse nasjonale mål og bidra til at forhandlingene blir et kappløp mot toppen. Foto: Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan.
Annonse
inga_fritzen_buan_wwf_271119-696x465
Seniorrådgiver Inga Fritzen Buan: – I Madrid må Norge presentere ambisiøse nasjonale mål og bidra til at forhandlingene blir et kappløp mot toppen. Foto: Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan.

Det er ventet mer enn 20.000 delegater til FNs klimatoppmøte (COP25) i Madrid, som åpner 2. desember. Norske miljøorganisasjoner tar en sentral plass.

Verdens naturfond (WWF) forventer at Norge på COP25 annonserer at vi skal melde inn et nasjonalt mål om å kutte minst 55 % av klimagassutslippene hjemme innen 2030, og øke Norges bidrag til klimafinansiering.

Seniorrådgiver innen klima og energi i WWF Verdens naturfond, Inga Fritzen Buan, skal være til stede i Madrid. Med bakgrunn i at to nye IPCC-rapporter i løpet av det siste året har understreket klimaalvoret vi står oppe i, har hun forventninger til hva Norge skal stå for.

– I Madrid må Norge presentere ambisiøse nasjonale mål og bidra til at forhandlingene blir et kappløp mot toppen. Vi forventer at Norge er på lag med de progressive kreftene og står imot dem som vil forsøke å vanne ut Parisavtalen og hindre multilateralt samarbeid for å bekjempe klimakrisa, sier hun.

I Madrid skal Fritzen Buan besvare spørsmål og videreformidle kontakt til andre fageksperter i WWF internasjonalt.

Erna Solberg deltar på åpningsdagen i Madrid den 2. desember, før hun reiser videre til London og skal delta i hele tre dager på NATO-toppmøtet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Må kutte utslippene med 7,6 % årlig for å nå 1,5-graders målet

Den aller ferskeste rapporten fra FN, og som med stor sannsynglighet vil prege COP25, er nyeste rapporten fra FNs miljøprogram (UNEP), Emissions Gap Report 2019. Rapporten er den første i sitt slag som vurderer gapet mellom regjeringenes planer for kutte klimautslipp med faktiske planer for produksjon av fossil energi.

FN-rapporten er klar i sin advarsel: Verdens land planlegger å produsere betydelig mye mer fossil energi innen 2030 enn hva målene i Paris-avtalen i tillater.

Dette er noen av konklusjonene i denne FN-rapporten:

  • Globale utslipp må kuttes med 7,6 prosent hvert år de neste ti årene for at vi skal nå 1,5 gradersmålet.
  • Med dagens utvikling er verden på vei mot en temperaturøkning på 3,2 ° graders oppvarming.
  • Vi har kunnskap og nødvendig teknologi for å redusere utslippene, men omstillingen må begynne umiddelbart.
  • G20-landene står for 78 prosent av alle utslipp, men 15 G20-medlemmer har ikke forpliktet seg til en tidsplan mot netto nullutslipp.

LES OGSÅ: CO2-nivået i atmosfæren øker, viser ny FN-rapport. António Guterres presser på for tiltak

“Rike Norge må gå foran i nødvendig utfasing av fossil energi”

Inga Fritzen Buan mener at petroleumsvirksomheten må trappes ned, og at samtidig som vi faser inn fornybar energi, må vi fase ut fossil.

– Norge, som et rikt land som i stor grad har bygd sin rikdom på olje og gass, må ta sin del av ansvaret for å gå foran i den nødvendige utfasing av fossil energi. Det er dypt urettferdig at de som rammes hardest av klimaendringer, er de som i minst grad har forårsaket problemet. Rike land har skylden for et problem som går ut over fattige land og må derfor bidra til å kutte utslipp og til klimatilpasning også der, sier Inga Fritzen Buan.

Hun påpeker at omstilling fra fossil til fornybar energi ikke bare har en stor klimaeffekt, men bidrar også positivt til bedre folkehelse som følge av mindre luftforurensing.

– Det gir også bedre energisikkerhet fordi ressurser som vind og sol er bedre fordelt enn kull, olje og gass, og det gir fattigdomsreduksjon gjennom energitilgang, sier hun.

Flyttet fra Brasil til Chile til Spania

COP25-møtet skulle opprinnelig ble holdt i Brasil, men Brasils nye president Jair Bolsonaro takket nei. Møtet ble så flyttet til Santiago, i Chile. Men på grunn av mye sosial uro og opptøyer de siste månedene, måtte chilenske myndigheter be pm å flytte klimatoppmøtet.

Madrid blir nå lokasjon, under Chiles vertskap.

KLIMAQUIZ! 10 spørsmål om klima og miljø, er ukas TransitMag-Quiz.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Comments are closed.