Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norge fortsatt på topp: Ulikhet hindrer global utvikling, ifølge ny FN-rapport

Human Development Indeks, 2017
UTVIKLING: Den årlige FN-rapporten om menneskelig utvikling ble lansert i dag. Årets tema er den voksende globale ulikheten. Norge er øverst på listen også i over over «menneskelig utvikling». Dette kartet illustrerer 2017-tall. Kart: Wikimedia.

Klimaendringer, teknologirevolusjon og den store konsentrasjonen av inntekt og formue hos en global elite, preger global ulikhet i vårt århundre, ifølge ny FN-rapport.

Norge er fortsatt nr 1 på UNDPs globale utviklingsindeks, som ble offentliggjort i dag:

— Denne målingen bekrefter at Norge ligger på toppen, men viser også at vi på toppen må gjøre mer for å hjelpe dem på bunnen ut av fattigdom, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Transit magasin.

Årets rapport handler om ulikhet, og hvordan ulikhet svekker sosial utvikling og økonomisk vekst. Ulikhet ødelegger også menneskers tillit til myndigheter, institusjoner og hverandre, ifølge UNDP-rapporten.

— Ulike årsaker fører folk ut på gatene; prisen for en togbillett, prisen på bensin, krav om politiske frihet, jakten på rettferdighet. Det er slik ulikhet ser ut i dag, og rapporten over menneskelig utvikling forteller at løsninger finnes, sier leder for FNs utviklingsprogram, Achim Steiner i en pressemelding. I dag ble FNs utviklingsprogram (UNDP) sin årlige rapport om menneskelig utvikling lansert, Human Development Report (HDR).

Klimaendringer forsterker ulikhet

— Vi må øke innsatsen for å få ned klimautslippene, men vi kan ikke lukke øynene for at millioner allerede i dag rammes hardt av klimaendringer som andre har skapt. Småbønder får avlingene skyllet bort. Folk sulter og forlater sine hjem. Potensialet for konflikt øker. Til slutt vil dette få konsekvenser også for oss, påpeker Ulstein overfor Transit magasin.

Rapporten påpeker globalt fremskritt i arbeidet med å bekjempe fattigdom, sult og sykdom. Allikevel ser vi en en bølge av demonstrasjoner verden over. Fellestrekket er store sosiale ulikheter, argumenterer den nye rapporten.

Thomas Piketty, forfatteren av Ulikhetens økonomi, og hans team ved World Inequality Lab (Paris School of Economics) har hatt en sentral rolle for årets UNDP-rapport.

Dagens rapport fra UNDP er en av FNs såkalte flaggskipsrapporter – altså en av årets hovedrapporter fra FN – og tematikken i år er hvordan ulikhet hindrer menneskelig utvikling og økonomisk vekst.

Norge på 5. plass på likestillingsindeksen

Mye oppmerksomhet hvert år får den såkalte Human Development Index, eller indeks for menneskelig utvikling. Dette er en global rangering over hvordan verdens land gjør det når det kommer til tre grunnleggende områder: forventet levealder, utdanning og inntekt (BNP per innbygger).

Norge beholder her 1.plassen, en plassering vi har hatt i over 20 år. Vi må faktisk helt tilbake til 1995 for å finne Norge nede på en 2.plass, ifølge FN-sambandet. I 1995 lå vi på plassen etter Australia.

Om vi ser på indeksen som fanger opp skjevfordeling mellom kjønnene – for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet – så faller Norge ned til 5. plass. Likestillingsindeksen kalles Gender Inequality Index (GII) og her er det Sveits som ligger på topp, i år som i fjor.

Human Development Index – topp og bunn

1 Norge
2 Sveits
3 Irland
4 Tyskland
5 Hong Kong

185 Burundi
186 Sør-Sudan
187 Tsjad
188 Den sentral-afrikanske republikk
189 Niger

— Denne rapporten forteller hvordan systemisk ulikhet ødelegger våre samfunn, og hvordan, sier UNDP-sjefen Achim Steiner i pressemeldigen.

— Ulikhet handler ikke bare om hvor mye du tjener sammenlignet med naboen. Dette handler om ulik fordeling av rikdom og makt; om de sosiale og politiske normene som fører til at folk tar til gatene. Å erkjenne ulikhetens virkelig ansikt er første skritt. Det som skjer videre er avgjørelser som våre ledere må ta, sier UNDP-direktøren.

Gender Inequality Index (GII)

1 Sveits
2 Sverige
2 Danmark
4 Nederland
5 Norge

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT