EU forbyr sprøytegiften thiacloprid, et av stoffene som skader bier og humler

Thiacloprid skader og dreper bier og humler. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Annonse
bier_130120_2
Thiacloprid skader og dreper bier og humler. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Reuters melder i dag at EU-kommisjonen gjorde vedtak om forbudet mot thicloprid i går, og det skal gjelde fra 30. april, da dagens lisens går ut.

Stoffet produseres av tyske Bayer, og selges blant annet under merkevarenavnene Calypso og Biscaya.

– Det er miljømessige sider knyttet til bruken av denne sprøytegiften, særlig påvirkning av grunnvann, men også menneskelig helse knyttet til reproduktivitet, uttalte en helseansvarlig, Stella Kyriakides, ifølge Reuters.

Forskning fra januar i fjor viste opp disse sidevirkningene, men også at stoffet i tillegg til å drepe de insektene de er ment for, gir skade på bier og humler ved at immunsystemet og formeringsevnen deres svekkes, heter det.

I april i fjor forbød EU bruk av tre andre nikotinoider, utenfor drivhus.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar