På klimafronten er det de dårlige nyhetene som rår. Vi må forberede oss på høyere oppvarming enn tidligere antatt

Vi kan risikere en global temperaturøkning på mellom 4 og 5 grader om bare 80 år, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Annonse
Ukas leder, januar, Naturpress.
Vi kan risikere en global temperaturøkning på mellom 4 og 5 grader om bare 80 år, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Pixabay

LEDER: CO2 er en mer aggressiv klimagass enn vi trodde, nå haster det virkelig.

Om et års tid kommer FNs klimapanel med en ny rapport som tar for seg en rekke nye klimamodeller om framtidig global oppvarming.

Først da vil vi få utfyllende forklaringer om disse modellene, men for noen få dager siden fikk vi vite noe: Funnene i forskningen så langt tyder på at man i flere tiår har undervurdert klimafølsomheten, det vil si hvor mye temperaturen stiger når CO2-innholdet i atmosfæren stiger.

Med den takten som klimagassutslippene har i dag, har vi til nå blitt fortalt at det peker  fram mot en temperaturstigning på om lag 3 grader i 2100, eller litt over. Ifølge den nye forskningen kan dette være både 1 og 2 grader feil i vår disfavør, med andre ord vil temperaturøkningen komme til å ligge på et sted mellom 4 og 5 grader om 80 år.

Om ikke alarmklokkene har ringt sterkt nok allerede – dette er veldig dårlige nyheter.

Ikke bare er konsekvensene ved 4 eller 5 graders oppvarming naturligvis enda mer uhyggelige enn ved tre grader, det betyr også at det skal mye sterkere lut til – og med større tidsnød – å klare å begrense oppvarmingen til eksemplvis et sted mellom 2,5 og 3 grader.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

At Parismålene går fløyten virker uunngåelig. Det er ikke rart at flere og flere nå holder det for meningsløst å fortsatt snakke om 1,5-graders målet og 2-graders målet.

Denne siste dårlige nyheten kom bare noen få dager etter at Olje- energidepartementet her hjemme la fram sitt siste tilbud til olje- og gassnæringen. 69 nye lisenser legges ut gjennom TFO-tildelingene, hvorav 13 lisenser er i Barentshavet.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) sa i den forbindelse at “oljefunn er roten til alt godt.”

Hva som gjør at noen mennesker leser samfunnsutviklingen diametralt motsatt av det andre gjør, kan av og til synes helt uforståelig.

Vi er i desperat behov for å skifte ut den fossile tidsalderen med en fornybar verden så raskt som overhodet mulig. Alt annet er uansvarlig.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar