Kampen mot hiv/aids i India går stadig framover. Færre smittes og dødstallene er halvert

Takket være nasjonal innsats gjennom det siste tiåret går kampen mot hiv og aids i India stadig bedre.

Ungdomsledere og studenter går i en marsj for å sette fokus på hiv/aids i Chandigarh, India. Foto: Commonwealth Secretariat (CC-BY-NC)
Annonse
Ungdomsledere og studenter går i en marsj for å sette fokus på hiv/aids i Chandigarh, India. Foto: Commonwealth Secretariat (CC-BY-NC)

India er et av landene i verden som har blitt hardest rammet av aids-epidemien. Takket være myndighetenes satsing på smittevern det siste tiåret, blir stadig færre smittet av hiv. I samme tidsrom er antall dødsfall relatert til hiv/aids mer enn halvert.

Organisasjonen Avert melder at det mellom 2010 og 2017 ble meldt 27% færre tilfeller av hiv-infeksjoner. Samtidig er dødsfall relatert til hiv/aids mer enn halvert i samme tidsperiode. Dette viser en klar fremgang i kampen mot hiv/aids-epidemien.

India har en populasjon på over 1,3 milliarder mennesker, hvorav 2,1 millioner lever med hiv. Det er 37 millioner hiv-smittede i verden i dag og India er det tredje største landet rammet av epidemien. Myndighetene arbeider systematisk mot smitte gjennom et nasjonalt hiv/aids program. De har blant annet innført gratis testing for hiv og holder en rekke informasjonskampanjer. I tillegg har de forsterket sikkerheten rundt blodoverføring.

En av årsakene til smitte har vært gjennom nåler. Her har spesielt den indiske delstaten, Kerala, utmerket seg i å hindre smitte. De siste fire årene har spredning gjennom nålbruk sunket fra 9,57% til null prosent i delstaten. Myndighetene har jobbet målrettet med rusmisbrukere, som er en spesielt utsatt gruppe.

Utdeling av sterile nåler og et metadonprogram for rusmisbrukere har hatt god effekt. I 2019 var det ingen nye tilfeller av spredning gjennom nålbruk i delstaten. Kerala har slik satt rekord på nasjonalt nivå og har utmerket seg som en foregangstat.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Det er likevel gjennom seksuelle aktiviteter de fleste i India blir smittet av hiv. Seksuelt samleie med klienter og partnere står bak 86% av alle smittet med hiv i landet. Høyrisikogrupper som sexarbeidere og menn som har sex med menn blir derfor prioritert i statens arbeid i kampen mot hiv og aids.

De siste tre årene har utbredelsen blant hiv sunket i begge risikogruppene takket være en strategisk innsats. Dette er positive tall for det videre arbeidet med å hindre ny smitte av hiv i India.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her