Malawi i korona-lockdown

Malawiske myndigheter innfører strenge tiltak mot korona, og stenger de aller fleste funksjonene i samfunnet. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet.
Annonse
Malawiske myndigheter innfører strenge tiltak mot korona, og stenger de aller fleste funksjonene i samfunnet. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet.

I går kveld kunngjorde malawiske myndigheter full nedstengning av landet i tre uker, fra 18. april til 9. mai. Landet har vært i erklært krisetilstand siden 20. mars, før det første bekreftede smittetilfellet.

Helseminister Jappie Mhango fortalte i gårsdagens appell til folket at en utvidet statsrådkomite har jobbet med håndtering av koronaviruset siden 7. mars. De første smittetilfellene i landet ble registrert så sendt som i starten av april. Nå jobber komiteen videre for å begrense omfanget av koronakrisen.

Smittevernstiltak foran inngangen til en butikk i Lilongwe, før nedstegningen i går kveld. Foto: Utviklingsfondet

— Det er her vi er for øyeblikket. Pandemien fortsetter å ramme alle land inkludert Malawi veldig hardt. I vårt tilfelle, har antallet bekreftede tilfeller nå steget til 19. To liv har gått tapt i prosessen, uttaler helseministeren. 

Det er Utviklingsfondet som melder dette i en pressemelding i dag.

Bekymret for økt sult

— Det at Malawi nå stenger helt ned i tre uker fra 18. april er nødvendig for å begrense spredningen av covid-19 i et land med mye underernæring og underliggende sykdommer, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Samtidig ser vi med stor bekymring på at dette skjer helt uten statlige hjelpetiltak rettet mot en av verdens fattigste befolkninger. Dette vil gjøre småskalalandbruket enda viktigere for flertallet av befolkningen som er helt avhengig av denne sektoren for å overleve.

Nødvendig med sterke tiltak

Jappie Mhango utrykker at det nå må hardere grep til for å få smitten under kontroll. Det er allerede registrert lokal overføring av viruset. Helseministeren fortsatte appellen ved å legge fram de nye tiltakene:

Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets kontor i Malawi er bekymret for de mest sårbare i samfunnet med de strenge tiltakene som nå er innført. Foto: Utviklingsfondet

I dag setter vedtas full nedstengning av alle distrikter i Malawi i 21 dager. Kun nøkkelpersonell får forlate hjemmet. Strengt nødvendige ærend og tjenester skal skaffes i nær lokalitet til hjemmet. Alle sentrale markeder stenges, men lokale markeder skal forbli åpne mellom 05:00 og 18:00 hver dag.

— Den nasjonale nedstengningen er nødvendig som et forebyggende tiltak mot den videre spredningen av koronaviruset. Dette vil imidlertid være veldig tøft, særlig for de fattige i Malawi. Myndighetene har enda ikke fått på plass mekanismer for å lindre belastningen for de mest sårbare ved en slik nedstengning, forteller Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi.

Under nedstengningen vil alle ikke-essensielle virksomheter eller tjenester bli suspendert. Enhver som bryter disse tiltakene begår lovbrudd og skal pålegges bøter.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar