«Søppelsmuglerne» mottar årets pris fra Internasjonal Reporter

Fra dokumentaren "Søppelsmuglerne" - av NRK Brennpunkt
Annonse

Dokumentaren undersøker biler som fylles med elektronisk avfall i Norge, for så å bli smuglet ut av landet på ulovlig vis. Tre av bilene endte i Nigeria, to i Gambia. Bak det hele står en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser.

– Jeg synes det er godt at selve saken og problemstillingen, med dumping av avfall i fattigere land, får oppmerksomhet, sier prisvinner Kjersti Knudssøn.

Hun mottar IR-prisen 2020 sammen med Anette Berentsen og Synnøve Bakke for dokumentaren «Søppelsmuglerne».

– Det er en ære, og det betyr mye å få slik anerkjennelse for arbeidet vi har gjort. Det inspirerer til å gå i gang med nye kompliserte prosjekt, sier prisvinner Kjersti Knudssøn.

NRK-journalistene Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke tildeles årets IR-pris. Foto: Privat

Dette er juryens begrunnelse:

«Søppelsmuglerne» er et grundig, godt researchet og godt fortalt journalistisk arbeid. Dokumentaren får på en overbevisende måte fram konturene av en global og dårlig kontrollert industri med illegalt søppel der avlagte norske biler og hvitevarer ender opp som miljøproblemer i fattige land. Tematikken overrasker og berører, både i sitt alvor og sin kompleksitet. og journalistene demonstrer i dette arbeidet en stor grad av metodisk kreativitet og tematisk innsikt.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Knudssøn sier saken startet med ren nysgjerrighet, knyttet til en sliten bil i en bakgate i Bergen:

– Et år senere kunne vi dokumentere at bilen i virkeligheten var en liten gullgruve… og en del av omfattende smugling av avfall til afrikanske land. Vi har brukt mange ulike metoder, både analyser av store mengder data, sporing av biler, spaning i sidegater, samt samarbeidet med journalister i en rekke land i Europa og Vest-Afrika.

— Arbeidet har vært som en reise, der vi hele tiden oppdager noe nytt og overraskende, som at prisene på en brukt Hiace er langt høyere i Vest-Afrika enn i Norge, og at ingen myndigheter kontrollerte noen av de slitne bilene, når de krysset grense etter grense, helt ulovlig. Arbeidet har vært lærerikt, krevende og meningsfylt, sier hun.

Du kan se dokumentaren på denne lenken:

https://tv.nrk.no/se?v=MDDP11000819

I tillegg til prisvinneren har to andre prosjekter fått hederlig omtale av juryen:

1. «Søppelkrigen i Nordvest-Russland» – av Amund Trellevik, High North News

Begrunnelse: Gjennom «Søppelkrigen i Nordvest-Russland» blir vi kjent med en side ved Russland som sjelden omtales i norske medier. I en språklig stødig og visuelt godt fortalt reportasje kommer vi nær russisk lokalbefolkning og deres kamp for lokalmiljøet sitt. Reportasjen viser hvordan journalistikk evner å tegne et bilde av et samfunn gjennom å belyse hvordan store samfunnsspørsmål berører vanlige menneskers dagligliv.

Her kan du lese saken: https://www.highnorthnews.com/nb/i-teltleiren-stalingrad-bor-russerne-moskva-frykter-mest

2. «Europas nye hjemløse» – av Eirin Hurum, Kjersti Nipen, Line Tiller, Jan Tomas Espedal, Stein Bjørge og Torstein Ringnes, Aftenposten/A-magasinet

Begrunnelse: «Europas nye hjemløse» er en gripende og urovekkende skildring av ny-fattigdom i en rekke europeiske land. Gjennom sobre og usentimentale intervjuer med mennesker som av ulike grunner har mistet boligene sine, gir reportasjeserien ny innsikt i en side ved Europas økonomiske utvikling som mediene sjelden dveler ved.

Her kan du lese saken: https://www.aftenposten.no/a-magasinet/i/A2Kv4j/10-kalde-fakta-om-de-nye-hjemloese-i-europa

Fakta: IR-prisen

  • Hvert år deler organisasjonen Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte kaster lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger.
  • Det var 42 påmeldte til IR-prisen i år, noe som slo rekorden på 38 påmeldte.
  • Prisen skulle egentlig deles ut på Skup-konferansen. Men i stedet vil IR i høst avholde et større arrangement der prisen blir delt ut fysisk, om koronasituasjonen tillater det.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her