Matmangel på grunn av korona i Somalia

FN advarer om kommende sultkatastrofe.

Situasjonen nå er særlig tøff for landets mange internflyktninger. Denne flyktningleiren kom under tørken i 2017. Foto: Kristoffer Nyborg / Utviklingsfondet.
Annonse
Situasjonen nå er særlig tøff for landets mange internflyktninger. Denne flyktningleiren kom under tørken i 2017. Foto: Kristoffer Nyborg / Utviklingsfondet.

I Somalia øker antall bekreftet smittet med korona hver dag, og mange av disse er nå alvorlig syke. Myndighetene sliter med å nå ut til rurale områder, og det meldes nå om bekymring for fasten som starter i morgen.

FN advarer om at koronakrisen kan føre til sultkatastrofe. Somalia er et av de østafrikanske landene som nå melder om at koronakrisen får store konsekvenser. Matproduksjon og handel er hardt rammet. 

Når ikke de fattigste

BBC melder at 286 personer nå er smittet med covid-19, 49 nye det siste døgnet, og mange av disse er alvorlig syke. 6 personer har det siste døgnet mistet livet til viruset, nå er totalt 15 personer.

— Myndighetene er ikke i stand til å nå ut til flertallet av menneskene som bor i marginaliserte områder. Dette skyldes blant annet sivile konflikter, manglende logistikk, nettverk og infrastruktur. En konsekvens av dette er høy arbeidsledighet og knapphet på mat og forsyninger i de allerede sårbare områdene, forteller Issmael Shebal ved Utviklingsfondets landkontor i Somalia. 

Issmael Shebal ved Utviklingsfondets kontor i Somalia varsler tøffe tider for den fattige befolkningen. Foto: Utviklingsfondet

– Myndighetene dekker enda ikke noen av folkets basisbehov. De mangler ressursene de trenger og er avhengige av internasjonal hjelp. I disse dager håndterer land som pleide å støtte Somalia sine egne problemer, fortsetter Shebal.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Han forteller videre at bekymringen nå særlig gjelder ramadan, som starter i morgen. Det er en viktig høytid i det muslimske landet, og nå som matvaresektoren er rammet kan det føre til økt under- og feilernæring, spesielt blant de aller mest marginaliserte, ifølge Shebal.

Dette melder Utviklingsfondet i en pressemelding 22. april.

FN advarer om kommende sultkatastrofe

— FNs advarsel i går om at koronakrisa kan medføre massiv matmangel og sult «av bibelske proporsjoner» i mange utviklingsland, må tas på største alvor. Det sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. 

Jan Thomas Odegard er daglig leder av Utviklingsfondet.

— Det må den norske innsatsen internasjonalt mot koronakrise også ta hensyn til. Mathjelp på kort sikt må kombineres med opptrapping av støtten til småskala landbruk, som er bærebjelken i matforsyningen i utviklingsland, sier Odegard.

Han mener Regjeringen og Stortinget må gjennomføre Handlingsplanen for bærekraftige matsystemer for å motvirke den negative effekten koronakrisa ser ut til å kunne få for matsikkerheten i de fattigste landene.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar