Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Tre grunner til at Nicolai Tangen ikke har tillit som sjef for Oljefondet

UKAS LEDER: Det handler om skatteparadiser, det handler om manglende innsyn i klientlister, og det handler om en uryddig ansettelsesprosess. Nicolai Tangen har ikke den nødvendige tillit som ny leder for Oljefondet.

Om hvorvidt Nicolai Tangen er skikket til å forvalte vår oljeformue handler ikke om en påspandert tur med privat jetfly, eller deltakelse på et eksklusivt seminar ved i Philadelphia. Etter VGs avsløringer om den mye omtalte Sting-konserten og et svært kostbart seminar i regi av den påtroppende oljefondsjefen har debatten gått høyt.

En etter en har de beklaget; avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad har lagt seg flat, det samme har Torbjørn Røe Isaksen. De gjør begge som FN-ambassadør Mona Juul; de sender regningen til sin arbeidsgiver slik at det blir skattebetalerne som må ta regningen. Som om det hjelper.

Det er ingen som hevder at Nicolai Tangen har gjort noe galt ved å invitere venner eller bekjente til det mye omtalte seminaret i november 2019. Nicolai Tangen gjør som rike næringslivsfolk generelt: De bruker penger på å pleie kontakt med sine nettverk, de investerer i relasjoner. Dette er investeringer som kan betale seg på sikt.

Ingen lov er brutt. Men alt som er lov er ikke nødvendigvis greit. Spørsmålet som Finansdepartementet og representantskapet i Norges Bank må stille seg er dette:

Kan vi ha tillit til påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen? Vår mening er nei. Og det er tre hovedgrunner til dette:

1. Mangel på innsyn. Norges Bank har fått innsyn kun i noen av klientene til den nye sjefen i Oljefondet, melder NRK. Det er et enormt problem om Norges Bank ikke får fullt innsyn i Tangens private klientlister. Dersom det er overlapp eller konflikt mellom Tangens klientlister og Oljefondets portefølje så må Norges Bank vite om det. Her ligger det potensiell interessekonflikt, og Tangen kan være inhabil ved enkelte avgjørelser som sjef for Oljefondet. Etter representantskapsmøtet i Norges Bank kreves det svar om Tangens eierinteresser og privatøkonomi. Om svarene kan gjenopprette tillit er tvilsomt.

2. Tangens bruk av skatteparadiser. Dagens Næringsliv har avslørt at Nicolai Tangen har hedgefond registrert på Caymanøyene, trust på Jersey og selskap på De britiske jomfruøyene. Her er Transit magasin enige med Sigrid K. Jacobsen og Ingrid Hjertaker fra Tax Justice Network Norge, som har null tillit til Nicolai Tangen. Det hjelper ikke at sentralbanksjef Øystein Olsen hevder det er vanlig å plassere penger i nullskatteland. Bruk av skatteparadis gjøres for å skjule eierskap og for å unngå skatt. Dette er en praksis som ikke er forenlig med Oljefondets etiske verdier.

3. Tangen var ikke på søkerlisten. Åtte menn var på søkerlisten til ny oljefondsjef. Nicolai Tangen ble ansatte av Norges Banks hovedstyre den 24.mars 2020, men var ikke på listen. Tangen ble ansatt fordi rekrutteringsbyrået Russell Reynolds jobbet parallellt med en liste «med andre aktuelle kandidater», ifølge Norges Bank. NHH-professor Guttorm Schjelderup mener ansettelsen av Tangen kan være i strid med lovverket siden hans navn ble holdt utenfor den offentlige søkerlisten.

Transit magasin mener vi må ha full tillit til den nye oljefondsjefens habilitet og etiske vurderinger. Med 10.000 milliarder i Oljefondet har Norge enorm økonomisk makt internasjonalt. Oljefondet er også sikkerhetsnett for velferdsstaten her hjemme. Da krever vi en oljefondsjef med åpenhet rundt egne investeringer, en historikk som viser evne til å bruke etikk som et vurderingskriterium ved investeringer. Og vi krever en ryddig ansettelsesprosess.

Nicolai Tangens egnethet svikter på alle tre punkter.

LES OGSÅ

1 kommentar

  1. Og DET er ikke de eneste problemene. DNB LIV var behjelpelig med Tangen ved etableringen av AKO Fund i 2005 med ett heftig innskudd på mange millioner og er i dag verd 1.5 billioner NOK. Så DNB har vært kjent med Tangen i minst 15 år. En annen ting er Tangens bekjentskap med lederen av Russel Reynolds som stod for innhenting av kandidater til DNB. Russel Reynolds har bindende avtaler med UN Global Compact som gjennom dette nettverket gjør Tangen til en Trojansk Hest. Det er ikke ukjent at UN nå betraktes som hovedkvarteret for ‘den globale eliten’ og deres agenda for et dystopisk NWO. Tangen’s innstilling til skatteunndragelse og bestikkelser er heller ingen god kvalitet for denne jobben. Du fjerner ikke lett flekkene på en leopard.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT