En FN-pin er ingen motsetning til det norske flagget

Koronaepidemien er en nasjonal krise. Koronaepidemien er også en internasjonal krise.

UKAS LEDER: FN-symboler og det norske flagget innebærer ingen motsetning. Foto av Terje Karlsen: Eivind S. Oskarsson Bakgrunnsbilde: UN Photo/Loey Felipe
Annonse
UKAS LEDER: FN-symboler og det norske flagget innebærer ingen motsetning hevder Transit magasin-redaktøren. Bakgrunnsfoto her er fra flaggborgen foran FN-bygningen i New York, hvor alle nasjoner som er medlem av FN har sitt flagg representert. Foto av Terje Karlsen: Eivind S. Oskarsson Bakgrunnsbilde: UN Photo/Loey Felipe

UKAS LEDER: Den siste uka har FNs bærekraftsmål plutselig fått svært mye omtale på sosiale medier. Årsaken er en pin som både kronprinsen, flere regjeringsmedlemmer, og mange andre, har på jakkeslaget.

FNs bærekraftsmål er 17 mål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Målene ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2015. Fargene på det omstridte FN-merket skal symbolisere disse 17, angitt ved en ring bestående av 17 farger.

Det norske flagget må visstnok vike for denne FN-pinen, for kritikerne hevder det ikke er plass til to pins:

«Jeg skjønner ikke hvorfor norsk elite på død og liv skal bære FN-pinsen på jakkeslaget. Hva er galt med det norske flagget», skrev Vebjørn Selbekk på Twitter denne uka.

Han utdyper overfor Nettavisen 5. mai:

«Vi har en regjering som har bedt oss om å gjennomføre de mest inngripende tiltakene siden andre verdenskrig. Og veldig mange nordmenn kjenner dette på kroppen». Han sier videre: «Det er det felles samlende symbolet, som vi har kjempet en fem år lang krig under, som vi er innmari stolt over. Snart er det 8. mai og vi kan feire 75 år siden vi ble befridd fra det nazistiske tyranniet.»

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

For et godt eksempel du henter fram, Selbekk! La meg forklare:

Jeg publiserer denne lederen 8.mai. For presis 75 år siden i dag jublet hele den norske nasjonen for frigjøringen. Andre verdenskrig var over. De norske flaggene vaiet rødt hvitt og blått. En markeringsdag som hele Norge stolt har markert siden, hvor vi også minnes de som mistet livet i kampen mot nazistene.

Samtidig møttes en gruppe land i San Francisco i USA, for å danne organisasjonen De forente nasjoner – FN. 24. oktober 1945 underskrev 51 land, inkludert Norge, FN-pakten. Etter to store kriger i Europa på kort tid mente disse medlemslandene at ny verdenskrig måtte avverges, gjennom internasjonalt samarbeid mellom nasjonene i FN. For å sikre nasjonene måtte man altså ha en overnasjonal overbygning.

FN-pakten er en traktat som ikke bare beskriver hvordan man skal arbeide for å sikre fred mellom stater, men også jevne ut økonomiske og sosiale forskjeller i verden og sikre alle mennesker de samme rettighetene, i følge Store Norske Leksikon.

Koronaepidemien er en nasjonal krise. Koronaepidemien er også en internasjonal krise.

For 75 år samlet 51 nasjoner seg til å finne fredelige løsninger på globale utfordringer. Foran FN-bygget i New York vaier alle verdens flagg, alle nasjoner er representert.

Det norske flagget henger også der. Sammen med FN-flagget. Dette er ingen motsetning, Selbekk.


Støtt Transit magasin – tegn abonnement:

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar