TV-aksjonen 2021 går til Plan International Norge

Skal bekjempe barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.

Amal er 11 år og moren har allerede funnet en ektemann til henne. Foto: Plan International
Annonse

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Hvert år blir om lag 12 millioner jenter gift som barn, noe som tilsvarer over 33.000 hver dag – én jente hvert andre sekund. Dersom trenden fortsetter, vil mer enn 120 millioner flere mindreårige jenter bli gift innen 2030.

Plan International Norge ble tildelt TV-aksjonen 2021 med sin søknad, «Barn – ikke brud. Frihet og likeverd for jenter», for å ta opp kampen mot denne skikken.

— Barneekteskap rammer jentene hardt, det opprettholder fattigdom globalt og hindrer utvikling og demokrati. Barn har rett til beskyttelse mot vold og overgrep. Barn har rett til å gå på skolen. Barn har rett til et liv og en fremtid. Derfor er kampen mot barneekteskap så viktig – spesielt i en tid der koronakrisen gjør jenter og unge kvinner ekstra sårbare, sier Partapuoli.

Plan har søkt om TV-aksjonen i flere år. I år er deres plan ekstra aktuell, sier Erik Skarrud i Innsamlingsrådet til NRK:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Når vi nå har koronapandemien, betyr det at mange jenter blir sittende hjemme og ikke kommer seg ut. De blir det i større grad når de også blir giftet bort. Så problemstillingen er aktualisert på grunn av pandemien, selv om dette har vært et utbredt problem globalt i mange år, sier Skarrud.

Skal nå ut til fire millioner mennesker

Plan ønsker med TV-aksjonen 2021 å nå ut til fire millioner mennesker i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.

— Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke og beskytte jenter for å unngå at de blir gift som barn, sier Partapuoli.

Kari Helene Partapuoli,
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Astrid Hexeberg/Plan International Norge

— Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen svekker jenters rettigheter, og flere unge jenter ender opp i sårbare situasjoner. I tillegg skal vi støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke. Barn skal være barn, ikke brud, sier Partapuoli.

Arbeidet starter nå

NRKs TV-aksjon har som mål om å samle inn penger til et godt formål. Hvert år er det en ny organisasjon og tema i fokus. I år går innsamlingen til WWF og kampen mot plast i havet.

– Vi ønsker WWF lykke til med sin aksjon for det som er en viktig sak, og ser fram til å samarbeide og lære av dem til vår aksjon.

Formelt starter arbeidet med TV-aksjonen etter at årets TV-aksjon er gjennomført, men for Plan starter arbeidet allerede nå:

– Nå gleder vi oss til å brette opp ermene og sette i gang med planleggingen av det som forhåpentligvis blir en fantastisk innsamlingsaksjon for arbeid mot barneekteskap, avslutter Partapuoli.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar