Amal er 11 år og moren har allerede funnet en ektemann til henne. Foto: Plan International
- Annonse -
FIVH søker fundraisere

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Hvert år blir om lag 12 millioner jenter gift som barn, noe som tilsvarer over 33.000 hver dag – én jente hvert andre sekund. Dersom trenden fortsetter, vil mer enn 120 millioner flere mindreårige jenter bli gift innen 2030.

Plan International Norge ble tildelt TV-aksjonen 2021 med sin søknad, «Barn – ikke brud. Frihet og likeverd for jenter», for å ta opp kampen mot denne skikken.

— Barneekteskap rammer jentene hardt, det opprettholder fattigdom globalt og hindrer utvikling og demokrati. Barn har rett til beskyttelse mot vold og overgrep. Barn har rett til å gå på skolen. Barn har rett til et liv og en fremtid. Derfor er kampen mot barneekteskap så viktig – spesielt i en tid der koronakrisen gjør jenter og unge kvinner ekstra sårbare, sier Partapuoli.

Plan har søkt om TV-aksjonen i flere år. I år er deres plan ekstra aktuell, sier Erik Skarrud i Innsamlingsrådet til NRK:

— Når vi nå har koronapandemien, betyr det at mange jenter blir sittende hjemme og ikke kommer seg ut. De blir det i større grad når de også blir giftet bort. Så problemstillingen er aktualisert på grunn av pandemien, selv om dette har vært et utbredt problem globalt i mange år, sier Skarrud.

- Annonse -Frontrunner.site

Skal nå ut til fire millioner mennesker

Plan ønsker med TV-aksjonen 2021 å nå ut til fire millioner mennesker i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.

— Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke og beskytte jenter for å unngå at de blir gift som barn, sier Partapuoli.

Kari Helene Partapuoli,
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Astrid Hexeberg/Plan International Norge

— Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen svekker jenters rettigheter, og flere unge jenter ender opp i sårbare situasjoner. I tillegg skal vi støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke. Barn skal være barn, ikke brud, sier Partapuoli.

- Annonse -

Arbeidet starter nå

NRKs TV-aksjon har som mål om å samle inn penger til et godt formål. Hvert år er det en ny organisasjon og tema i fokus. I år går innsamlingen til WWF og kampen mot plast i havet.

– Vi ønsker WWF lykke til med sin aksjon for det som er en viktig sak, og ser fram til å samarbeide og lære av dem til vår aksjon.

Formelt starter arbeidet med TV-aksjonen etter at årets TV-aksjon er gjennomført, men for Plan starter arbeidet allerede nå:

– Nå gleder vi oss til å brette opp ermene og sette i gang med planleggingen av det som forhåpentligvis blir en fantastisk innsamlingsaksjon for arbeid mot barneekteskap, avslutter Partapuoli.

- Annonse -
- Annonse -
Støtt global journalistikk, tegn abonnement på Transit magasin