WWF jubler: TV-aksjonen 2020 skal rydde plast fra verdens hav

Her jubler WWF-folk etter at de har fått nyheten om at TV-aksjonen 2020 er tildelt dem. Foto: WWFs Facebook-side
Annonse
TV-aksjonen-jubel
Her jubler WWF-folk etter at de har fått nyheten om at TV-aksjonen 2020 er tildelt dem. Foto: WWFs Facebook-side

Det var 13 søkere til TV-aksjonen 2020, men det var WWF som ble innstilt av Innsamlingsrådet. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tok den endelige beslutningen.

Jubelen stod i taket hos WWF da nyheten ble kjent.

– Dette er en fantastisk nyhet for oss. Dette er et viktig tema som betyr mye for mange, og vi får en ekstra drahjelp gjennom TV-aksjonen. Det sier Ina Toften, markeds- og kommunikasjonssjef i WWF Verdens naturfond, i en kommentar til NRK.

Det er arbeidet med å bekjempe plastforsøplingen som er kjernen i WWFs søknad, også knyttet til at Norge er en havnasjon med en av verdens lengste kystlinjer.

– Krever global innsats

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell følger opp:

– De enorme utfordringene som plastforsøplingen forårsaker for mennesker og natur over hele verden, krever omfattende løsninger og global innsats. Med hjelp fra TV-aksjonen vil vi stå langt sterkere i kampen mot plastforsøplingen, sier Solhjell.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Gjennom dette prosjektet, vil vi vil gjøre noe med kilden til plastforsøplingen av verdens hav. Vi vil stenge kranen! Landene vi jobber med står for en stor del av forsøplingen i havet, fordi det er manglende systemer for avfallshåndtering i mange land i Asia. Derfor ender plastsøppel opp i elver og videre ut i havet. Gjennom samarbeid med lokale myndigheter får vi nå en veldig god mulighet til å få på plass gode ordninger, og som vil løse problemet en gang for alle, fortsetter Solhjell i en post på organisasjonens Facebook-sider.

“Verdens største dugnad”

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen minner om at TV-aksjonen siden starten i 1974 blitt en viktig del av NRKs samfunnsoppdrag. Totalt er snart åtte milliarder kroner samlet inn på disse årene, og TV-aksjonen i NRKs regi anses gjerne som verdens største dugnad, ifølge NRK selv.

– Sammen med frivilligheten løfter den viktige formål til nytte for samfunnet, både i Norge og ute i verden, sier Eriksen til egne nettsider.

Om jobbingen i Asia

I søknaden fra WWF beskrives plastforsøplingen konkret i fire asiatiske land; Indonesia, Thailand, Vietnam og Filippinene. Bare fra Filippinene alene kommer det hvert år 3/4 million tonn med søppel ut til havet.

WWF forteller noe om hvordan de har tenkt å jobbe, nettopp på Filippinene:

  • I Manila skal videregående elever trenes opp til å bli byens egne forskere, og hjelpe til med å kartlegge avfallsdata, monitorere vannveiene og utvikle løsninger som adresserer plastforurensning.
  • WWF skal bidra med teknisk assistanse i arbeidet med å lage en sammenhengende, solid avfallshåndteringsplan, og de skal jobbe for å utvikle arbeidsplasser og levebrød gjennom resirkulering.Arbeidet skal gjøres i tett samspill med myndighetene nasjonalt og lokalt, studenter, næringsliv og lokalsamfunn.

“Unik mulighet til å kvele en av klodens trusler – en gang for alle”

I søknaden peker WWF på det sterke miljømomentet som finnes i verden akkurat nå.

“En felles aksjon om et mål som alle er enige om har et enormt potensial til å lykkes – akkurat nå. Det er en stor, positiv bevegelse på gang, som vi kan bruke og bygge videre på. Men da må vi gjøre det mens det er aktuelt. Ved å sette plastforsøpling på agendaen i TV-aksjonen 2020 får vi en unik mulighet til å kvele en av de største truslene mot kloden ved roten, en gang for alle.»

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!