Vidar Helgesen blir Nobelstiftelsens nye direktør

- Jeg håper vi kan stimulere innovasjon for å respondere på klima-, miljø-, og helsetrusler, sier den nye Nobel-direktøren.

Vidar Helgesen. Foto: Nobelstiftelsen / Bjørn Stuedal
Annonse

Nåværende direktør Lars Heikensten går av ved årsskiftet, og nå er det klart at det er tidligere statsråd Vidar Helgesen som overtar.

– Oppdraget fra Nobelstiftelsen og arven etter Alfred Nobel er viktigere enn noen gang. For meg står Nobelprisen for vitenskap, det frie ordet og fredelig dialog, sier Helgesen. – Det belønner også konkret innsats som styrker disse verdiene. Nobelprisen er et varemerke og en plattform som fremmer verdier som viser hvordan vi kan møte datidens store utfordringer, sier han.

Han har tidligere vært Europa-minister og klima- og miljøminister for Erna Solberg. Nå har han fått oppdraget om å «styrke Nobelprisens økonomi og posisjon, og videreutvikle virksomheten rundt Nobelprisen i Sverige, Norge og internasjonalt», ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i dag.

– Vidar Helgesen har lang erfaring med internasjonalt samarbeid om spørsmål knyttet til klima, demokrati og menneskerettigheter. Dette er temaer som er sentrale for Nobelprisen, men det er fremfor alt Helgesens lange erfaring med å lede og utvikle idébaserte aktiviteter som gjør ham riktig for rollen som administrerende direktør i Nobelstiftelsen, sier styreleder Carl-Henrik Heldin.

Vidar Helgesen leder idag arbeidet for den internasjonale High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy. Han har jobbet som jurist, diplomat og politiker. Han har vært Europaminister, og var klima- og miljøminister fra 2015 til 2018. Han har også vært generalsekretær for International Institute for Democracy and Electorial Assistance (IDEA). Under sin tid som statssekretær ledet Helgesen fredsforhandlinger i Sri Lanka på Fillippinene.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Helgesen starter i sin nye jobb 1. januar 2021. Nåværende direktør Lars Heikensten har vært direktør ved Nobelstiftelsen siden 201 og går av med pensjon ved årsskiftet.

Nobelstiftelsen ble opprettet i 1900 med utgangspunkt i Alfred Nobels testamente fra 1895. Stiftelsen skal forvalte fondene hvor rentene ifølge testamentet skal benyttes til utdeling av de årlige Nobelprisene.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar