Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Vidar Helgesen blir Nobelstiftelsens nye direktør

- Jeg håper vi kan stimulere innovasjon for å respondere på klima-, miljø-, og helsetrusler, sier den nye Nobel-direktøren.

Nåværende direktør Lars Heikensten går av ved årsskiftet, og nå er det klart at det er tidligere statsråd Vidar Helgesen som overtar.

– Oppdraget fra Nobelstiftelsen og arven etter Alfred Nobel er viktigere enn noen gang. For meg står Nobelprisen for vitenskap, det frie ordet og fredelig dialog, sier Helgesen. – Det belønner også konkret innsats som styrker disse verdiene. Nobelprisen er et varemerke og en plattform som fremmer verdier som viser hvordan vi kan møte datidens store utfordringer, sier han.

Han har tidligere vært Europa-minister og klima- og miljøminister for Erna Solberg. Nå har han fått oppdraget om å «styrke Nobelprisens økonomi og posisjon, og videreutvikle virksomheten rundt Nobelprisen i Sverige, Norge og internasjonalt», ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i dag.

– Vidar Helgesen har lang erfaring med internasjonalt samarbeid om spørsmål knyttet til klima, demokrati og menneskerettigheter. Dette er temaer som er sentrale for Nobelprisen, men det er fremfor alt Helgesens lange erfaring med å lede og utvikle idébaserte aktiviteter som gjør ham riktig for rollen som administrerende direktør i Nobelstiftelsen, sier styreleder Carl-Henrik Heldin.

Vidar Helgesen leder idag arbeidet for den internasjonale High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy. Han har jobbet som jurist, diplomat og politiker. Han har vært Europaminister, og var klima- og miljøminister fra 2015 til 2018. Han har også vært generalsekretær for International Institute for Democracy and Electorial Assistance (IDEA). Under sin tid som statssekretær ledet Helgesen fredsforhandlinger i Sri Lanka på Fillippinene.

Helgesen starter i sin nye jobb 1. januar 2021. Nåværende direktør Lars Heikensten har vært direktør ved Nobelstiftelsen siden 201 og går av med pensjon ved årsskiftet.

Nobelstiftelsen ble opprettet i 1900 med utgangspunkt i Alfred Nobels testamente fra 1895. Stiftelsen skal forvalte fondene hvor rentene ifølge testamentet skal benyttes til utdeling av de årlige Nobelprisene.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT