Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Lockdown fører til akutt matmangel på landsbygda i Nepal

Frø fra lokale frøbanker er uvurderlige i den krisesituasjonen Nepal nå står i.

På grunn av korona-nedstengningen står bøndene i fare for å ikke ha tilgang til frø når sesongen starter. Det kan innebære matmangel i lang tid framover.

Småbonden Dan Bahadur Gharti lever av å dyrke grønnsaker. Han forteller om en desperat situasjon siden koronaviruset kom til Nepal.

— Da viruset begynte å spre seg og landet stengte ned sto jeg plutselig ovenfor et umulig dilemma. På den ene siden var jeg redd for at familien min skulle bli syk, men på den andre siden var jeg oppriktig bekymret for at vi ville sulte i hjel om vi ikke fikk tak i frø. Uten frø kunne jeg ikke komme i gang med plantingen i tide. Alle grønnsakene våre fra forrige sesong var for lengst solgt eller spist, og åkeren tom. Jeg tenkte at jeg kom til å dø, forteller Bahadur til Utviklingsfondet.

Stedene Bahadur pleier å få tak i frø har som mange andre private bedrifter måttet stenge ned. Det har gjort frø fra lokale frøbanker uvurderlige i krisesituasjonen Nepal nå står i.

Frø deles ut i Dangisharan, Nepal. Foto: Utviklingsfondet

Til sammen 20 lokale frøbanker dekker nå gapet og sikrer at mange kommer i gang med plantingen i tide, sier Thapa Balaram, direktør for den nepalske organisasjonen LI-BIRD. Frøbanker ble også redningen for Bahadur.

Historier som den Bahadur forteller er desverre ikke unik. En annen småbonde, Purna Khatri, rapporterer også om den desperate situasjonen:

– Dette handler om liv og død for dagarbeidere som meg. Jeg hadde ingen andre alternativer enn å spise risen som egentlig skulle sås til neste år.

Khatri har nå fått tilgang til nye frø gjennom en lokal organisasjon som jobber sammen med norske Utviklingsfondet. 

Dramatisk utvikling de siste ukene

— Situasjonen i Nepal viser hvor sårbare småbøndene er når transporten til og fra markedene stopper opp som følge av nedstengningen fordi de fattigste verken får tak i frø eller får solgt varene sine. Småskala landbruk er en kritisk sektor for å sikre de fattige tilgang til mat i koronakrisa, Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet.

— Myndighetene må derfor legge til rette for at også småbønder kan fortsette å produsere og selge mat og dermed trygge matsikkerherheten i befolkningen.

Frø er avgjørende for at krisen ikke skal forplante seg til neste sesong. Foto: Utviklingsfondet

Krisen fortsetter

I Nepal og en rekke andre land er det nå en økende bølge av mennesker som tar til gatene for å protestere mot myndighetenes håndtering av koronakrisen. Ifølge Nepali Times var gatene i Kathmandu fylt av protesterende ungdommer i går. 

Den globale koronakrisen setter nå 50 års fremgang med redusert fattigdom og sult på spill. FN melder om at verden kan stå ovenfor den verste matkrisen på over 50 år. Det trengs umiddelbar handling for å snu den dramatiske situasjonen. Myndighetene i alle land bes nå om å innføre umiddelbare tiltakfor å unngå krisen. 

— Vi har sett en kraftig økning i registrerte koronasmittede og døde de siste ukene i landene Utviklingsfondet arbeider: Etiopia, Malawi, Nepal, Somalia, Mosambik og Guatemala. Det betyr at det er nå selve viruset rammer befolkningen og helsesystemene i disse og mange andre fattige land. Tiltakene mot spredning kan ha forsinket smitten noe, men har også rammet fattige hardt med økt matmangel og fattigdom, sier Odegard fra Utviklingsfondet.


For å kunne levere mer global journalistikk er vi helt avhengige av våre abonnenter. Denne artikkelen er åpen, men de fleste sakene må man være abonnent for å lese. Støtt Transit Magasin med et abonnement, og sikre deg tilgang til alt innhold:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT