Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Djibouti og Kenya ønsker begge plass i FNs sikkerhetsråd, i et maktspill mellom Kina og Den afrikanske union

I dag velges fem seter til FNs sikkerhetsråd.

KOMMENTAR: Stormaktene er aktive i kulissene når Afrikas tredje plass er til valg under dagens avstemning.

Kenya fikk allerede i august 2019 den støtten de ønsket fra Den afrikanske union (AU). En ny avstemningen i februar 2020 bekreftet kandidaturet med 37 (mot 13) stemmer – for at de skulle bli eneste kandidat til det tredje afrikanske setet i FNs sikkerhetsråd. Det ble argumentert med at siden Djibouti er et fransktalende land, og offisielle språk i Kenya er swahili og engelsk, så burde Kenya kvoteres inn. Allerede sitter fransktalende Niger og Tunisia i Sikkerhetsrådet, noe som ville føre til tre fransktalende afrikanske land i rådet.

Men Djibouti vil ikke føye seg etter AUs vedtak. Noe som har ført til kraftig respons fra Kenya, som mener at Djibouti er med på å gi AU et dårlig rykte. Valgkampen mellom de afrikanske landene viser en kamp mellom øst og vest, men også hvordan stormaktene bruker Afrika til å fremme egne interesser. Kampen om Afrikas stemmer i Sikkerhetsrådet, den såkalte A3-gruppen, er en kamp mellom stormaktene.

Det har siden før avstemningen i AU blitt kritisert at Kina beveger seg i kulissene. Kina og Russland støtter begge Djiboutis kandidatur. Kina har aldri uttalt at de støtter Djibouti spesielt, og både Kenya og Djibouti har på ulike tidspunkter hevdet at de har Kinas støtte til en plass i FNs sikkerhetsråd.

Kina har militærbase i nettopp Djibouti, og stormakten har også finansiert en utvidelse av den strategisk viktige havnen i Doraleh. Kina har også finansiert byggingen av jernbanelinjen som går fra Addis-Abeba i Etiopia til Djiboutis hovedstad (ved samme navn) og nettopp havnen Doraleh. Kina legger også en kabel under Adenbukta, som sørger for datatrafikk mellom Jemen og Kenya.

Gjelden fra Djibouti til Beijing er nå på hele 70 prosent av landets BNP, ifølge Washington Post.

USA har også en militærbase i Djibouti, bare en kort biltur unna den kinesiske.

Kina finansierer jernbanen fra Addis Abeba til Djibouti. Her ved Holhol-broen. Bildet fra 2018. Foto: Wikimedia / Skilla1st / CC-SA-4.0

Afrika-gruppen i Sikkerhetsrådet består av tre plasser. Niger, Tunisia og Sør-Afrika har setene i dag. Sør-Afrika fratrer ved nyttår, mens Niger og Tunisia skal sitte i rådet ut 2021, sammen med enten Djibouti eller Kenya.

For stormaktene er det strategisk viktig å kontrollere A3-gruppen. Kenya har allerede støtte fra USA og europeiske land. Ifølge en uttalelse fra den kenyanske statsviteren Martin Oloo til Deutsche Welle, så vil Djibouti lene seg til Kina om de blir presset.

Både Kenya og Djibouti har som nevnt hevdet Kinas støtte til plassen i Sikkerhetsrådet. Men AU er aktøren som utnevner Afrikas kandidater. Derfor kan man også se maktspillet som et spill om AUs rolle. AUs avgjørelse om å holde fram Kenya som kandidat til det ledige setet ble satt til side idet Djibouti opprettholdt sitt kandidatur på tross av AU-vedtaket.

Kampen om det ledige Afrika-setet i Sikkerhetsrådet viser oss også kampen mellom AUs posisjon og Kinas store økonomiske investeringer i Afrika.

FAKTA: Valg til FNs sikkerhetsråd

Fem seter skal velges (av ti roterende plasser). Valget starter kl 15 (norsk tid), sendingen finner du live på forsiden – www.transitmagasin.no. Disse er på valg:

  • Vest-Europa-gruppen skal velge to seter: Valget står mellom Norge, Canada og Irland. (San Marino har trukket sitt kandidatur).
  • Asia-Stillehavs-gruppen: India stiller som eneste kandidat (Afghanistan har trukket seg).
  • Afrika-gruppen skal velge ett sete: Valget står mellom Djibouti og Kenya.
  • Latin-Amerika og Karibia-gruppen: Mexico er eneste kandidat.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT