Ledige stillinger
Ledige stillinger

5G og Covid-19: Hvordan en konspirasjonsteori sprer seg i sosiale medier

I Storbritannia har 77 5G-master blitt satt fyr på siden april. Over førti telemontører har opplevd drapstrusler fra mennesker som mener det er en sammenheng mellom mobilnettet og korona-pandemien.

I Storbritannia har 77 5G-master blitt satt fyr på siden april. Over førti telemontører har opplevd drapstrusler fra mennesker som mener det er en sammenheng mellom mobilnettet og korona-pandemien. En av disse havnet på sykehus etter å ha blitt stukket med kniv.

Forestillingene om en sammenheng mellom Covid-19 og 5G spres i sosiale medier – også av folk som bare vil vise hvor dumme de synes disse er. 5G blir i disse dager tatt i bruk også i Norge.

Er det én ting nesten alle leger og forskere verden over er enige om så er det at luftveisinfeksjonen Covid-19, som fører til pustebesvær og i verste fall kan være dødelig, skyldes koronaviruset som først ble observert i Wuhan i Kina i desember-januar.

Til tross for dette setter teorier som sprer seg i sosiale medier – med drahjelp fra kjendiser -sykdommen i forbindelse med 5G-nettet som ble åpnet i Norge i slutten av mars. Grovt sett kan disse deles i to: Dem som mener at sykdommen ikke skyldes viruset men stråling fra nettverket, og – mer vanlig – dem som mener at strålingen kan svekke immunforsvaret og dermed gjør oss mer sårbare.

Påstander om «massedød»

5G er en forkortelse for «femte generasjons» mobilnett, og er i likhet med tidligere mobilnett en måte å sende digital informasjon mellom brukere ved hjelp av radiosignaler. Utbyggingen av 5G-nettet antas å få store og positive konsekvenser, spesielt for sammenkobling av ulike typer elektronikk.

Teknologien er en videreføring av 3G og 4G, og representerer altså ikke noe nytt og revolusjonerende selv om mange av tilbyderne og dem som vil ha oss til å kjøpe nye «duppeditter» liker å fremstille det slik. Likevel har mange vært betenkt helt siden man først begynte å teste ut 5G for 2-3 år siden.

En tidlig påstand var at 5G hadde tatt livet av store mengder insekter og fugler i området der det hadde blitt testet ut, og at vi i verste fall kan risikere at disse dør ut når teknologien blir rullet ut for alvor. Insekter spiller en sentral rolle i bestøvningen av blomsterplanter inkludert de fleste av matplantene våre, slik at en massedød i verste fall kan føre til kollaps i økosystemer og massiv hungersnød.

Forskere avviser stort sett dette, blant annet fordi vi ikke har sett noen massedød i Skandinavia som har vært tidlig ute med å bygge ut tidligere mobilnett. En annen tidlig forestilling har vært at  5G-stråling kan svekke immunforsvaret hos dyr og mennesker, som igjen knytter seg opp til tidligere og ikke dokumenterte påstander om el-overfølsomhet. Mange av advarselene har kommet fra miljøer som allerede har alternative ideer om helse og medisin, det vil si fra  alternativbehandlere og vaksinemotstandere.

Startet med et intervju

Påstandene om at det er en sammenheng mellom 5G og Covid-19 har sirkulert i hvert fall siden januar i år, altså omtrent like lenge som media har vært oppmerksomme på sykdommen og viruset. 

Ifølge nettstedet Wired skal det hele ha begynt med et intervju med den til da ukjente belgiske legen Kris Van Kerckhoven i avisen Het Laatste Nieuws. Her uttalte Van Kerckhoven at 5G-var potensielt livsfarlig, og at det kunne være en sammenheng mellom Covid-19-sykdommen og 5G-tårnene som hadde blitt bygget rundt Wuhan i tiden før sykdommen dukket opp.

Artikkelen med intervjuet ble tatt av nettet etter noen timer fordi redaksjonen vurderte det som useriøst. Det hindret imidlertid ikke at Van Kerckhovens uttalelser ble oversatt til engelsk og i løpet av noen dager spredte seg utover nettet ved hjelp av sosiale medier som Facebook, Tik Tok, Twitter og Youtube. De fikk også kraftig drahjelp av at skuespilleren Woody Harrelson, rapperen Wiz Khalifa og andre kjendiser gav sin tilslutning og spredte påstandene på Twitter.

Satire bidrar til spredning

Britiske tall viser at påstander om sammenheng mellom 5G og Covid-19 var den mest utbredte feilinformasjonen på nett i april.

En nettverksanalyse fra Storbritannia i samme måned viste at mens twitter og deling av youtube-videoer spilte en viktig rolle i å spre konspirasjonsteorier om 5G og Covid-19, var det bare 35 prosent av dem som delte eller retweetet disse påstandene som faktisk trodde på dem selv.

De øvrige 65 prosentene var folk som enten brukte de aktuelle hashtagene nøytralt, eller delte påstandene i satirisk hensikt, det vil si for å gjøre narr av dem og dem som trodde på dem, eller vise dem fram til skrekk og advarsel. Like fullt bidro de til å spre de samme påstandene ytterligere.

«Gamle kjenninger» kaster seg på

I løpet av kort tid kastet flere «gamle kjenninger» i konspirasjonsverdenen også seg på bølgen, noe som nok hang sammen med at disse som andre har et behov for å holde seg aktuelle, og stadig bruker nye begivenheter til å komme med nye «profetier» eller bekreftelse på at de tidligere har spådd riktig.

David Icke
David Icke fra et foredrag han holdt i Oslo i 2018. Den tidligere sportskommentatoren Icke fikk plutselig stjernestatus i 1991, da han midt under et TV-intervju i 1991 erklærte seg som sønn av Gud. Foto: Fri Tanke / John Færseth

I Storbritannia har den kjente konspirasjonsteoretikeren David Icke fått ny aktualitet som «ideolog» i kampen mot 5G-nettet. Icke er fra før mest kjent for påstander om at verden styres av en beslektet, skjult maktelite som inkluderer adelige og kongelige, finansfolk og politikere, og som i virkeligheten er hybrider av mennesker og øgler fra en annen planet. De siste årene har han forsøkt å kaste seg på alt-rightbølgen med påstander om at hvite menn nå befinner seg nederst på rangstigen, uten særlig hell.

Icke har imidlertid fått ny popularitet etter at han begynte å fronte teorier om at Covid-symptomene i virkeligheten ikke skyldes viruset men 5G-stråling. Det kan også se ut som om mange av de nye tilhengerne nedtoner «øglehypotesen». Ifølge Icke skal 5G-nettet brukes til å fange menneskene i en tilværelse tilsvarende den vi kjenner fra Matrix-filmene. I et intervju som raskt ble fjernet fra Youtube, sa Icke blant annet at «hvis 5G fortsetter og går i den retningen de vil, er menneskenes liv slik vi kjenner det over. Så folk må ta et valg.»

Icke har fått støtte fra den amerikanske konspirasjonsteoretikeren og radio-og TV-verten Alex Jones, som driver nettstedet Infowars og som har deltatt i flere demonstrasjoner mot nedstenging som tiltak for å hindre spredning.

Mens Jones har insistert på at støtten til David Icke handler om prinsipper og om ytringsfrihet, har han selv hevdet at 5G-stråling kan svekke immunforsvaret og øke sjansen for å bli syk. Det hører med til historien at nettstedet hans også har solgt remedier som skal beskytte mot eller kurere Covid-19.

I Norge har påstandene om en sammenheng blant annet blitt spredd gjennom fem-seks Facebook-grupper som allerede før koronaviruset var dedikert til motstand mot 5G og smartmålere, som i likhet med 5G blir betraktet som helsefarlig i enkelte miljøer. I tillegg har Einar Flydal på sin blogg spekulert i sammenhengen mellom 5G-nettet og spredningen av Covid-19.

Ingen stater involvert – men all deling bidrar

I motsetning til mange andre konspirasjonsteorier som de siste årene har blitt tatt i bruk i propagandaøyemed, ser ingen statlige aktører ut til å være interessert i å fremme disse. Den russiske propagandakanelen RT (tidligere Russia Today) har derimot latterliggjort konspirasjonsteoriene og dem som sprer dem.

Det samme gjør tyrkiske TRT og iranske Press TV, begge spredere av «våpeniserte» konspirasjonsteorier men som i dette tilfellet har omtalt disse forestillingene som uvitenskapelige og som farlig nonsens.

Påstandene om en sammenheng mellom 5G-nettet og Covid-19 ser derfor ut til å være et eksempel på konspirasjonsteorier som har spredt seg på egenhånd. Samtidig viser de at det er farlig å dele poster med slike forestillinger selv om hensikten er å latterliggjøre, fordi dette bidrar til å gjøre dem mer synlige og slik nå ut til flere mottakere.


Dette er den fjerde artikkelen i en serie der UTSYN – Forum for utenriks og sikkerhet og Transit Magasin i fellesskap setter søkelys på hvordan desinformasjon, falske nyheter og propaganda påvirker aktuelle hendelser. Det er Maren Sæbø og John Færseth som er artikkelforfattere. Prosjektet handler om å vise hvordan desinformasjon skaper krig i det offentlige ordskiftet og forsterker polarisering. Artikkelserien ønsker å bygge motstandsdyktighet mot desinformasjon gjennom kildekritikk, økt kritisk refleksjon og evne, samt vilje til en rausere tolkning av meningsmotstanderen. Serien publiseres på TransitMagasin.no, utgis som artikkelsamling på ProsjektUtsyn.no, og er støttet av Fritt Ord.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT