Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

1 prosent av jordas befolkning er på flukt, viser ny rapport. Aldri før har så mange mennesker vært på flukt

Antallet som er tvunget på flukt har nesten doblet seg det siste tiåret.

Ifølge Flyktningregnskapet 2020 og UNHCR Global Trends, som ble utgitt i dag, er over én prosent av jordas befolkning – 1 av 97 mennesker – fordrevet fra sine hjem. Og stadig færre av de som flykter kan vende hjem igjen.

– En knusende dom over elendige, uansvarlige og nasjonalistiske lederskap i store deler av verden, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

79,5 millioner mennesker var på flukt ved utgangen av 2019, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for intern fordrivelse, to dager før Verdens flyktningdag 2020.

Av disse var 45,7 millioner mennesker som hadde flyktet til andre områder i sine egne land, såkalt internt fordrevne. 4,2 millioner ventet på utfallet av en asylsøknad, mens 29,6 millioner var flyktninger drevet på flukt ut av sitt hjemland.

– Internasjonale og regionale stormakter har vært tilskuere og i noen tilfeller direkte medskyldige når væpnede menn med straffefrihet har drevet nesten 80 millioner uskyldige mennesker på flukt, sier Egeland.

— Da 40 millioner mennesker måtte flykte fra folkemordene på 90-tallet, følte vi verdenssamfunnet var i ferd med å bryte sammen. I dag er dobbelt så mange mennesker fordrevet. En av hundre er tvunget på flukt, sier Egeland.

I 2017 ble 700.000 rohingyaer drevet på flukt fra Myanmar. De har fortsatt ikke har kunnet vende tilbake. Bildet viser tre generasjoner av samme rohingyafamilie i en flyktningleir i Bangladesh: Oli Ahmed (53), Gul Zahar (90) og Mohammad Siddiq (25). Bildet er tatt i 2018. Foto: Roger Arnold / UNHCR

Færre kommer hjem

UNHCR-rapporten peker også på dårligere utsikter for flyktninger når det gjelder håpet om en rask avslutning på situasjon de befinner seg i. På 1990-tallet var det hvert år rundt 1,5 millioner mennesker på flukt som var i stand til å returnere hjem igjen. I løpet av det siste tiåret har dette tallet falt til rundt 385.000.

— Vi er vitne til en endret virkelighet i og med at tvangsfordrivelser i dag ikke bare er mye mer utbredt, men også at de ikke lenger er et kortsiktig og midlertidig fenomen, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, i en pressemelding.

— Vi kan ikke forvente at mennesker skal leve i en provisorisk situasjon i årevis, uten sjanse til verken å reise hjem eller ha håp om å kunne bygge en fremtid der de er, sier Grandi.

Infovideo fra UNHCR:

UNHCR: Åtte ting du bør vite om mennesker som tvinges på flukt:

  • 100 millioner mennesker, minst, ble tvunget til å flykte fra hjemmene sine det siste tiåret og søke tilflukt i eller utenfor eget land. Det er flere mennesker som flykter enn det er innbyggere i Egypt, verdens fjortende.mest folkerike land.
  • Tvangsfordrivelser er nesten fordoblet siden 2010 (41 millioner da mot 79,5 millioner nå).
  • 80 prosent av verdens fordrevne mennesker befinner seg i land eller territorier som er rammet av akutt matusikkerhet og underernæring – mange av dem i land med risiko for klima- og naturkatastrofer.
  • Mer enn tre fjerdedeler av verdens flyktninger (77 prosent) er fanget i situasjoner med langvarig fordrivelse – for eksempel situasjonen i Afghanistan, nå inne i sitt femte tiår.
  • Mer enn åtte av 10 flyktninger (85 prosent) er i utviklingsland, ofte et land som grenser til det de flyktet fra.
  • Fem land står for to tredjedeler av mennesker på flukt over landegrensene: Syria, Venezuela, Afghanistan, Sør-Sudan og Myanmar.
  • Global Trends-rapporten teller alle større befolkningsgrupper med fordrevne og flyktede mennesker, inkludert de 5,6 millioner palestinske flyktningene som faller inn under mandatet til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.
  • Bærekraftsmålenes prinsipp om at “ingen skal utelates” inkluderer nå uttrykkelig flyktninger, takket være en ny indikator på flyktninger godkjent av FNs statistiske kommisjon i mars i år.

For å kunne levere mer global journalistikk er vi helt avhengige av våre abonnenter. Denne artikkelen er åpen, men de fleste sakene må man være abonnent for å lese. Støtt Transit Magasin med et abonnement, og sikre deg tilgang til alt innhold. (Se også tilbud til din virksomhet/organisasjon.)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT