Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Hvert minutt mister verden ti fotballbaner med tropisk regnskog

Verden mistet i fjor 3,8 millioner hektar tropisk primærskog, viser ny rapport. Det tilsvarer en fotballbane hvert sjette sekund – til sammen et areal på størrelse med Sveits.

– Tropisk regnskog er uunnværlig for livet på planeten vår. Det gjøres viktige framskritt i kampen mot avskogingen, men likevel fortsetter den med alarmerende høyt tempo. Verden må mangedoble sin innsats, sier Rotevatn i en pressemelding.

Tirsdag 23. juni arrangerer Klima- og miljødepartementet og Norad Oslo Tropical Forest Forum – som samler de fremste regnskogekspertene fra hele verden for å diskutere tilstanden for regnskogen og hvordan vi skal komme tilbake på rett spor i kampen mot avskoging. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn åpner konferansen, som i år blir arrangert digitalt, på grunn av covid-19-pandemien.

Tema for konferansen er rapporten Tree Cover Loss 2019 fra organisasjonen Global Forest Watch (GFW).  Rapporten viser at verden i fjor mistet 3,8 millioner hektar tropisk regnskog – et område på størrelse med Sveits. Tapet av tropisk primærskog utgjør omtrent en tredel av de 11,9 millioner hektarene med skog som ble hogget, brent ned eller ryddet på annet vis.

Indonesia et lyspunkt

De hardest rammede regnskogområdene ligger i Sør-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia. Brasil topper listen over landene med størst avskoging, mens Den demokratiske republikken Kongo og Indonesia havner på andre og tredjeplass. 

– Indonesia er likevel et godt eksempel på at det er mulig å begynne å snu trenden hvis den politiske viljen er til stede, understreker Rotevatn. 

Indonesia har for tredje år på rad lykkes i å redusere avskogingen, mens Brasil økte avskogingen betydelig i året som gikk. Brasil alene sto for en tredel av all avskoging i verden, ifølge GFW.

Tilsvarer eksos fra 400 millioner biler

Det totale tapet av primærskog var 2,8 prosent høyere i 2019 enn året før, viser den ferske rapporten. Avskogingen har enorme globale konsekvenser for klimaet. Ifølge GFW skjedde avskogingen i 2019 i et omfang som tilsvarer de årlige utslippene av karbondioksid fra 400 millioner biler.

– Tropisk regnskog spiller en avgjørende rolle både for å bevare biomangfoldet i verden, og for lagring av karbon. Når trærne hugges ned, kan det ta flere tiår og århundrer før balansen i skogen gjenopprettes, sier Crystal Davis, direktør for Global Forest Watch.

Fattigdom driver avskoging

Kampen mot avskoging kan ikke lykkes uten av vi ser på de underliggende årsakene, mener Norads direktør Bård Vegar Solhjell. Mens avskoging i Sør-Amerika ofte skyldes store kommersielle interesser, knyttet til soyaproduksjon, gruvedrift og kvegdrift – så er hovedårsaken i afrikanske skogland ofte ren og skjær fattigdom og nød.

– En fattig bonde i Kongo vil gjøre det han kan for å overleve. Hvis det innebærer å hugge eller brenne ned et stykke regnskog for å kunne dyrke mat til familien, så gjør han det. Derfor blir det umulig å bekjempe avskogingen uten samtidig å bekjempe den enorme fattigdommen i landet, sier Solhjell.

Les mer om rapporten her:
https://www.wri.org/blog/2020/06/global-tree-cover-loss-data-2019

SourceNorad

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT