Dramatisk i Hviterussland i natt: – Lukasjenko har vist seg som en tyrann

Mens president Lukasjenko hevder å ha vunnet en stor valgseier, demonstrerte titusener av hviterussere i natt.

Annonse

Demonstrantene ble møtt med sjokkgranater, vannkanoner og gummikuler fra opprørspolitiet OMON. Uavhengige valgdagsmålinger tyder på seier til opposisjonen. Nye opptøyer er i gang i Minsk, og blir møtt med stor brutalitet. Det er også demonstrasjoner i Pinsk, Brest og andre byer.

VIDEO: Fra videobloggeren NEXA. (lenke)


Oppdatering: Harde sammenstøt i Minsk nå. Les mer lenger nede.


I natt har sosiale medier vært fulle av dramatiske bilder fra Minsk og andre hviterussiske byer. Titusener av mennesker samlet seg i gatene der det kom til sammenstøt mellom ubevæpnede demonstranter og politi som angrep med vannkanoner, sjokkgranater og gummikuler.

Minst en skal ha blitt drept: En ung mann som ble meiet ned av en politivarebil som kjørte inn i folkemengden. Mannen skal ha forsøkt å klatre opp på støtfangeren da han havnet under den. Øyenvitner forteller at politiet kastet sjokkgranater mot folk som prøvde å hjelpe. Ifølge den polskbaserte TV-kanalen Belsat døde han av skadene senere på natten. Det ventes nye opptøyer i kveld.

— Akkurat nå er folk i sjokk og sorg over de døde og skadede. De ventet seg brutalitet, men ikke noe slikt som dette. Folk er rådville og usikre på hva de skal gjøre, men kommer likevel til å dra ut for å demonstrere igjen i kveld selv om de forventer seg det verste. Lukasjenko har vist seg som en tyrann på linje med Stalin, sier Katarina, en hviterussisk journalist basert i Lisboa, til Transit Magasin.

— I går natt brukte de sjokkgranater og gummikuler. Ikke den vanlige typen, men en tsjekkiskprodusert variant som er hardere og som river i stykker kroppene til dem som blir truffet.

Mye av sammenstøtene har funnet sted ved Seiersmonumentet i midten av Minsk.

Oppdatering: Ifølge den polskbaserte nyhetskanalen Belsat skyter politiet igjen med gummikuler.

Bad folk om å komme seg vekk

— Jeg lå og sov fra åtte til ni. Da jeg våknet hørte jeg rop og bilhorn selv om jeg bor ved metrostasjonen Pusjkinskaja, omtrent ti kilometer fra sentrum, forteller språklæreren Lisa.

Lisa bestemte seg for å gå ut og demonstrere.

— Jeg ville ikke til Seiersmonumentet fordi jeg ikke ville bli skutt. I stedet dro jeg til kinoen «Belarus» som ligger nær metrostasjonen Fruzyenskaja sammen med noen venner. Det var en stor folkemengde som var på vei dit, vi hilste biler med nevene i været. Ved metrostasjonen Maladzyozhnaya fikk vi øye på rundt ti menn i opprørspolitiuniformer og en stor folkemengde. En mann lå på bakken ved siden av mennene, vi spurte om han var død eller levende men fikk ikke noe svar. En ambulanse kom til sammen med en politivarebil, mens en politimann med megafon ropte at folk skulle komme seg vekk derfra. I stedet satte en gruppe motorsyklister i gang å ruse motorene, og overdøvde ham, sier Lisa til Transit Magasin.

Annerledes enn tidligere valg

Aleksandr Lukasjenko har sittet som president i Hviterussland i snart 26 år, ved hjelp av valgfusk og fullstendig kontroll over domstoler, sikkerhetstjeneste, politi og media.  NGO-organisasjoner, regimekritiske journalister og medier som ikke er godkjent av myndighetene har blitt forfulgt, myrdet eller presset til å forlate landet, og opposisjonspolitikere fengslet. Siden 1996 har landet vært del av en unionsstat med Russland, samtidig som Lukasjenko har forsøkt seg på en balansegang mellom Russland og Vesten.

Lukasjenko kom til makten på en bølge av sovjetnostalgi, og har tildels undertrykt hviterussisk språk og nasjonalsymboler og favorisert det russiske språket. I stedet for årsdagen for den første hviterussiske republikken i 25. mars 1918, har man markert 3. juli, dagen da sovjetiske tropper befridde Minsk fra tyske okkupanter som nasjonaldag. Lukasjenko har også brukt flagg og nasjonalsymboler inspirert av den hviterussiske sovjetrepublikken, mens opposisjonen har samlet seg rundt flagget fra 1918 som også var nasjonalflagg mellom 1991 og 1994.

Også tidligere har det vært opptøyer i forbindelse med presidentvalg, de største fant sted i 2010.

Etter at de tre viktigste opposisjonskandidatene ble arrestert eller nektet å stille opp, har opposisjonen samlet seg rundt læreren Sviatlana Tsikhanouskaja, som registrerte seg som kandidat etter at mannen hennes, videobloggeren Syarhei Tsikhanouski, ble satt i fengsel.

I dag tidlig hevdet Lukasjenko å ha vunnet gårsdagens presidentvalg med over 80 prosent av stemmene. Opposisjonen nekter å godkjenne dette. Uavhengige valgdagsmålinger blant 85.500 velgere sier at 71 prosent har stemt på Sviatlana Tsikhanouskaja mens bare 13,7 stemte på Lukasjenko.

(Artikkelen fortsetter etter bildene.)

— Situasjonen er annerledes i år, for det første fordi Lukasjenko ikke tok affære i forhold til koronaviruset og for det andre fordi mens vi aldri har hatt frie valg så har mange heller ikke brydd seg om å stemme, forklarer Lisa. — De har tenkt at alt sikkert har gått riktig for seg og at «jeg støtter uansett Lukasjenko, så alt er bra». Men i år hadde vi en kandidat som het Viktar Babaryka (som nå sitter i fengsel) som sa til folk at hvis alt går riktig for seg, så la oss gå og stemme og sjekke at valget går for seg som det skal. Så folk gjorde det. Når Lukasjenko påstod at han hadde fått 80 prosent, noe som er fullstendig umulig, ble de som før har trodd at valgene gikk rett for seg svært sjokkert.

— Videre har det kommet til en ny generasjon siden 2010. Den gangen var det kanskje 10.000 mennesker ute og demonstrerte, men nå har min generasjon kommet til – jeg er 26 år gammel. Vi sier at vi har våknet.

— Og ikke minst er situasjonen annerledes denne gangen fordi mens vi tidligere hadde det man kan kalle en profesjonell opposisjon som brukte retorikk knyttet til nasjonalisme, hviterussisk språk og nasjonale symboler så har vi denne gangen hatt kandidater som snakker om at vi vil ha høyere lønninger og bedre muligheter. På den måten nådde de ut til folk som ikke er så opptatt av nasjonalisme, noe som var noe helt nytt.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— I tillegg er situasjonen annerledes fordi før hadde vi det vi kan kalle profesjonell opposisjon, som brukte all retorikken rundt nasjonalisme, hviterussisk språk og nasjonale symboler. Men denne gangen har vi kandidater som snakker om at vi vil ha høyere lønninger, bedre muligheter osv. På den måten nådde de ut til folk som ikke er opptatt av nasjonalisme, som var noe helt nytt, sier Lisa til Transit Magasin.

LES OGSÅ:

Demonstrasjoner i andre byer

Internett er blokkert, slik at det er vanskelig å nå ut med informasjon og holde kontakten. Så sent som i ettermiddag nevnte ikke regjeringstro medier opptøyene. Lukasjenko har blitt gratulert med seieren av Russland og Kina.

Minsk er sentrum for motstanden, men det er også opptøyer i mange andre byer. Videoer fra Pinsk i sørvest viser demonstranter som angriper opprørspolitiet med stokker. I Gomel streiket arbeidere ved stålverket BZS tidligere i dag.

— Det var en strategisk feil fra Lukasjenko å sende alle de beste folkene sine til Minsk, sier Katarina til Transit Magasin. – Utenfor Minsk klarte folk å gjøre kraftig motstand mot OMON opprørspolitiet fordi styrkene der ikke var sterke nok. Men jeg frykter at de vil sende ut forsterkninger i kveld.

Ifølge rykter skal politiet enkelte steder ha lagt ned skjoldene foran demonstrantene. Katarina mener man ikke skal tolke for mye ut fra dette.

— Det kan være sant at de overgav seg, men det kan også være fordi de visste at de var for svake i natt, og venter på å bli forsterket.

Nye opptøyer i kveld

Det er varslet nye demonstrasjoner i kveld, til tross for skremsler fra politiet.

— I nyhetene har det blitt opplyst at de som ble arrestert i går kan vente seg 8-15 år i fengsel. Faren min hadde tenkt seg ut i kveld, men er usikker nå både på grunn av våpnene de bruker og på grunn av de harde straffene. Samtidig vet jeg at mange venner av meg som ikke var ute i går, vil dra ut i kveld. I chat-kanaler sies det at opprørspolitiet også er redde, noe som kan gi flere mot til å gå ut, avslutter Lisa fra Minsk.

Oppdatering: Barrikader i Minsk. Uniformerte menn i panserbiler angriper demonstranter.Russisk politiker: – Stemte for fred og stabilitet

Tidligere i dag sa den russiske politikeren Sergej Lebedev til den statlige kringkasteren Belarus 1 at det hviterussiske folket «hadde stemt for fred og rettferdighet». Lebedev er utøvende sekretær i Samveldet av Uavhengige Stater (SUS) som ble opprettet etter Sovjetunionens fall.

Belarus 1 rapporterer også om opptøyer, og hevder at 3000 har blitt arrestert. Utover dette skriver regjeringstro medier lite eller ingenting om demonstrasjonene.

Transit Magasin oppdaterer fortløpende. Vi følger situasjonen tett på vår Twitter-kanal.

Denne artikkelen du leser nå er gratis. For å kunne levere mer global journalistikk er vi helt avhengige av våre abonnenter. Støtt Transit Magasin med et abonnement, og sikre deg samtidig tilgang til alt innhold:

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her