Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Afrika sør for Sahara: Titusenvis av barn risikerer å dø av sult i skyggen av COVID-19

Om lag 67.000 barn i land sør for Sahara står i fare for å dø av sult innen utgangen av året. Det anslår Redd Barna i en ny analyse – basert på tall fra The Lancet.

Den allerede omfattende matmangelen har blitt forsterket av en rekke kriser som har rammet deler av kontinentet det siste året: Flommer og enorme gresshoppesvermer har forstyrret matforsyningen flere steder. Situasjonen har blitt ytterligere forverret av koronapandemien som har ført til økonomisk tilbakegang og svært høye matvarepriser. Tidligere har International Food Policy Research Institute (IFPRI) anslått at fattigdommen i land sør for Sahara vil øke med 23 prosent, som følge av koronaviruset.

— De som før koronakrisen led av matmangel har nå fått det enda verre. Mange har mistet levebrødet sitt på grunn nedstenginger og bevegelsesrestriksjoner som følger av viruset, og flere steder har matproduksjonen stoppet opp. Dette har ført til en økning i matvareprisene, og mange familier sliter med å skaffe mat til barna sine, sier Anne Pedersen, regiondirektør for Afrika i Redd Barna.

Før krisen inntraff var mer enn 26 millioner barn i Øst- og Sørlige-Afrika veksthemmet som følge av underernæring. Innen 2030 er det ventet at rundt 433 millioner mennesker over hele det afrikanske kontinentet vil være underernærte.

Advarer mot daglige barnedødsfall

Ifølge Redd Barnas analyse kan 426 barn komme til å dø av sult hver eneste dag, dersom det ikke iverksettes tiltak umiddelbart.

— Det kommer stadig flere underernærte barn til våre helseklinikker, og vi frykter at det vil komme langt flere i tiden framover. Disse har behov for umiddelbar hjelp for å overleve, sier Pedersen i en pressemelding.

Ifølge World Food Programme (WFP) er det ventet at 15,4 millioner barn i Vest- og Sentral-Afrika vil rammes av alvorlig akutt feilernæring i år. Det er en økning på 20 prosent fra tidligere estimater.

Frykter ressursmangel

Redd Barna har erfaring med tiltak i form av å dele ut mat og tilby kontantstøtte til sårbare familier, samt å sikre tilgangen til rent vann. I tillegg driver organisasjonen en rekke helse- og ernæringsklinikker i regionen. Nå varsler imidlertid Redd Barna om at ressursene er i ferd med å brukes opp.

— Derfor er vi nå helt avhengige av støtte slik at ernæringsprogrammer kan fortsette og utvides i tiden framover, sier Pedersen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT