Afrika sør for Sahara: Titusenvis av barn risikerer å dø av sult i skyggen av COVID-19

SOMALIA: Ubah (33) måtte forlate sitt hjem under tørken i 2017. Hun mistet alle husdyr og har siden den gang bodd med sine seks barn i en leir for internt fordrevne i Puntland. Foto: Redd Barna
Annonse

Om lag 67.000 barn i land sør for Sahara står i fare for å dø av sult innen utgangen av året. Det anslår Redd Barna i en ny analyse – basert på tall fra The Lancet.

Den allerede omfattende matmangelen har blitt forsterket av en rekke kriser som har rammet deler av kontinentet det siste året: Flommer og enorme gresshoppesvermer har forstyrret matforsyningen flere steder. Situasjonen har blitt ytterligere forverret av koronapandemien som har ført til økonomisk tilbakegang og svært høye matvarepriser. Tidligere har International Food Policy Research Institute (IFPRI) anslått at fattigdommen i land sør for Sahara vil øke med 23 prosent, som følge av koronaviruset.

— De som før koronakrisen led av matmangel har nå fått det enda verre. Mange har mistet levebrødet sitt på grunn nedstenginger og bevegelsesrestriksjoner som følger av viruset, og flere steder har matproduksjonen stoppet opp. Dette har ført til en økning i matvareprisene, og mange familier sliter med å skaffe mat til barna sine, sier Anne Pedersen, regiondirektør for Afrika i Redd Barna.

Før krisen inntraff var mer enn 26 millioner barn i Øst- og Sørlige-Afrika veksthemmet som følge av underernæring. Innen 2030 er det ventet at rundt 433 millioner mennesker over hele det afrikanske kontinentet vil være underernærte.

Advarer mot daglige barnedødsfall

Ifølge Redd Barnas analyse kan 426 barn komme til å dø av sult hver eneste dag, dersom det ikke iverksettes tiltak umiddelbart.

— Det kommer stadig flere underernærte barn til våre helseklinikker, og vi frykter at det vil komme langt flere i tiden framover. Disse har behov for umiddelbar hjelp for å overleve, sier Pedersen i en pressemelding.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Ifølge World Food Programme (WFP) er det ventet at 15,4 millioner barn i Vest- og Sentral-Afrika vil rammes av alvorlig akutt feilernæring i år. Det er en økning på 20 prosent fra tidligere estimater.

Frykter ressursmangel

Redd Barna har erfaring med tiltak i form av å dele ut mat og tilby kontantstøtte til sårbare familier, samt å sikre tilgangen til rent vann. I tillegg driver organisasjonen en rekke helse- og ernæringsklinikker i regionen. Nå varsler imidlertid Redd Barna om at ressursene er i ferd med å brukes opp.

— Derfor er vi nå helt avhengige av støtte slik at ernæringsprogrammer kan fortsette og utvides i tiden framover, sier Pedersen.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar