Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Journalist og forsker mottar Ingrid Aunes minnepris 2020

To mottar årets pris - forsker Kjølv Egeland og journalist Maren Sæbø.

Det er første gang Ingrid Aunes minnepris deles ut i 2020.

— I ei tid hvor det er lett å bli nærsynt, ville Ingrid minnet oss om å løfte blikket. Hun visste at de utfordringene vi møtte hjemme, også var en del av utfordringene andre steder, sier utenriksjournalist Maren Sæbø, en av årets to vinnere.

Prisen tildeles noen som har gjort et vitenskapelig eller journalistisk arbeid for å løfte et av temaene Aune var opptatt av: Nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt.

— Om du bor i Malvik, Oslo eller Juba. Dette utsynet møter ikke alltid vi journalister i korridorene hos Forsvars- eller Utenriksdepartementet, og svært sjelden fremmet med så mye engasjement. Jeg er glad for at Ingrid også så at en åpen og kritisk debatt om dette engasjementet er viktig, og for at denne anerkjennelsen lever videre, sier Sæbø i en uttalelse på minneprisens nettsider.

I sitt arbeid har Sæbø hatt et særlig fokus på å formidle årsakssammenhenger og menneskers historier fra det afrikanske kontinent. Maren Sæbø er bidragsyter hos Transit Magasin, hennes artikler finner du her.

Den andre vinneren er forsker Kjølv Egeland han er postdoktor ved Senter for internasjonale studierSciences Po i Paris og har sett på Norges rolle i arbeidet for å forby atomvåpen:

— Det er stort for meg å få denne prisen. Jeg er glad for at komiteen og Stiftelsen Ingrid Aunes minnefond har valgt å sette fokus på kjernefysisk nedrustning. I en tid preget av opprustning og sabelrasling, er vi nødt til å spørre oss hva vi kan lære av historien og hvordan vi kan bli en del av løsningen, sier Egeland.

Styrets begrunnelser:

Kjølv Egeland (f. 1990) er postdoktor ved Senter for internasjonale studier på Sciences Po i Paris og forsker ved Folkerettsinstituttet i Oslo. Han underviser i internasjonal sikkerhet ved Paris School of International Affairs. Kjølv avla doktorgrad i internasjonale studier ved Universitetet i Oxford, Wadham College, i 2018. I avhandlingen tok han for seg utviklingen i det institusjonelle og juridiske rammeverket for multilateral kjernefysisk nedrustning siden 1968. Egeland vinner prisen for sin artikkel «Oslo’s “new Track”: Norwegian Nuclear Disarmament Diplomacy, 2005–2013», publisert i Journal for Peace and Nuclear Disarmament 2 (2), 2019. I artikkelen undersøker han norsk nedrustningsdiplomati i perioden 2005 – 2013, en periode hvor Norge stod i spissen for det såkalte humanitære initiativet. Det humanitære initiativet var en forløper til FN-traktaten som forbyr atomvåpen, vedtatt i 2017. Senere har motstandere mot forbudet hevdet at det humanitære initiativet aldri handlet om å forby atomvåpen, og at FN-traktaten var et resultat av følelsesstyrt frustrasjon og et ønske om å diskreditere ikkespredningsavtalen. I artikkelen viser Kjølv at så ikke var tilfellet, og dokumenterer hvordan den norske regjeringen fra 2010 jobbet grundig og strategisk med mål om et forbud mot atomvåpen. Kjernefysisk nedrustning var en av Ingrid Aunes kampsaker. Med dette arbeidet har Egeland både bidratt til å kaste nytt lys over norsk politisk debatt om atomvåpenforbudet, og åpnet for en mer opplyst diskusjon om veien videre for norske posisjoner i FN.

Maren Sæbø (f. 1976) Maren Sæbø er frilansjournalist, vokst opp i Oslo og Angola og utdannet historiker fra Durban, Sør-Afrika. Hun har gjennom mange år vært en markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. I nominasjonen av Maren Sæbø, sendt inn av Unni Berge som satt sammen med Ingrid Aune i politisk ledelse i Utenriksdepartementet, skriver hun:

«På pultane våre i Utanriksdepartementet låg større feidar enn norsk partistrid innad i norske regjeringskoalisjonar, og frå venstresida i vesle Noreg såg vi uansett verda frå same himmelretning. På skriveborda våre låg ark om land som Sør-Sudan, Tunisia, Uganda og Angola. Dei landa var ikkje sentrum for norsk media og offentleg merksemd. Men der bur det menneske. Med sine liv og dramatisk lagnader. Sine maktstrukturar, kampar og skiljelinjer. Tragediar og triumfar. Som vi her nord sjeldan forstår kompleksiteten av. Som sjelden forklarast og analyserast i offentleg merksemd. Journalist Maren Sæbø skreiv likevel om dette. Ikkje lettvint. Av og til kjefta ho når vi – makta – var lettvinte. Ofte forklarte ho årsakene bak hendingane. Vi vart klokare, enten vi var samde eller ei.«

Styret er opptatt av at den norske utenriksjournalistikken lenge har vært under press. Redaksjonenes ressurser er begrensede, og få rapporterer fra konflikter og menneskers hverdagsliv i områder av verden som ligger langt unna vår hjemlige politiske debatt. Uten Maren Sæbøs innsats, ville mange av konfliktene på det afrikanske kontinentet knapt vært dekket i norske medier i det hele tatt. Tildelingen av Ingrid Aunes minnepris er derfor ment både som en anerkjennelse av den innsatsen hun har gjort gjennom mange år, og som en oppmuntring til videre rapportering som norsk offentlighet sårt trenger.

Dette er Ingrid Aunes minnepris

  • Ingrid Aune (1985-2019) var en norsk arbeiderpartipolitiker fra Hommelvik i Sør-Trøndelag og ordfører i Malvik kommune.
  • Aune døde i en båtulykke 1. august 2019 utenfor Namsos.
  • Stiftelsen Ingrid Aunes minnefond ble opprettet for å videreføre hennes engasjement innenfor nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt. Bidragsyterne til stiftelsen består av både familie, venner, organisasjoner og bedrifter.
  • Prisen er på 20.000 kroner og deles ut på Ingrids bursdag 19. oktober.
  • Styreleder i stiftelsen er Marianne Marthinsen. Styremedlemmer er Tord Dale, Espen Barth Eide, Susanne Kaluza, Paal Mangerud, Eskil Pedersen, Birgit Skarstein, Mari Johansen Aune og Truls Wickholm.
  • Les mer her: www.ingridaunesminne.com

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT