Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

800 millioner barn har for mye bly i kroppen. Også norske barn rammes

En ny rapport fra Pure Earth og UNICEF forteller om et enormt omfang av bly som finner veien til menneskekroppen.

Pure Earth er en organisasjon som jobber for å løse forurensingsproblemer som kan være skadelige for mennesker.

Nervegiften bly kan av og til gi permanente hjerneskader. Ifølge Gemini.no, et nettsted for NTNU og SINTEF, og som skriver om den nye rapporten, har hvert tredje barn i verden altfor høye verdier av bly i kroppen.

Postdoktor Kam Sripada ved NTNU er en av forskerne som har bidratt til rapporten. Hun sier at barn er spesielt sårbare for skadelige stoffer i miljøet, siden hjernen vokser og utvikles raskt i de tidligste årene. Skader kan oppstå også i det ufødte liv.

– Eksponering for bly under svangerskap og tidlig i livet kan føre til at et barn aldri når sitt potensial, sier hun til Gemini.

Bilbatterier – en stor kilde til blyforurensing. Foto: Pixabay.

Er i batterier, men også i krydder og leker

Kildene til blyforurensing er mange. Mye av blyet kommer fra blyholdige batterier som ikke gjenvinnes ansvarlig, og dette gjelder for halvparten av alle batterier. Problemet er stort i land med lave eller midlere inntekter. Andre kilder som oppgis er vannledninger, industri, maling og en rekke husholdningsprodukter. Eksempler på det siste er hermetikk, forurensede krydder, sminker og leker. I tillegg er det fortsatt bly i jordmonnet, som stammer fra tiden da det var bly i bilbensinen.

I Norge er blyforurensing et kjent problem i landbruket. Storfe kan tendere til å slikke på henslengte bil- eller traktorbatterier på beitet, eller batterier på avveie på jorder kan bli hakket opp av forhøstere og bli servert til dyra.

Bly i ku kan gå fra blod til melk og gjøre melken fra dyr som overlever forgiftningen, uegnet til konsum i flere uker, ifølge forskning.no.

Barn i Sør-Asia mest utsatt

Bly kan gi skader fra et nivå på fem mikrogram bly pr desiliter blod. En blyforgiftning kan være akutt, og forløpet kan være magesmerter, hjerneskade, koma og død.

Hvis bly hoper seg sakte opp i kroppen over tid kan symptomer merkes som slapphet (pga blodmangel). Blod, beinmarg, nervesystem og nyrer kan bli angrepet. Ifølge Gemini kan blyforgiftningen bidra til lavere IQ og atferdsproblemer som kan vare resten av livet.

– Bly er en helsetrussel for barn i hvert eneste land i verden. Derimot er barn i lav- eller middelsinntektsland mest utsatt, særlig i Sør-Asia, og blant marginaliserte grupper generelt. Det finnes store sosiale forskjeller når det gjelder eksponering for bly og andre miljøgifter som vi må ta tak i, sier Sripada.

– Dette er en rapport med global betydning, sier professor Terje Andreas Eikemo, leder for CHAIN, som er  NTNUs Center for Global Health Inequalities Research​.

Også norske barn kan ha skadelige blynivåer

Rapporten forteller at gjennomsnittlige blodnivåer av bly i barn fra lav- og middel-inntektsland i UNICEF rapporten er langt høyere enn i norske barn. Men mange norske barn kan ha blynivåer over en grense som  gir skadelige effekter på utviklingen av hjernen.

– Dette er bekymringsfullt, sier forsker ved NeuroTox-studien Gro Dehli Villanger.

Studier viser at skade på hjernen og nervesystem kan skje ved langt lavere nivåer av bly enn grenseverdien brukt i rapporten.

– Per i dag er det ikke etablert en grenseverdi som ansees som trygg og derfor kan antallet barn som er påvirket være langt høyere både i Norge og i andre land, sier Villanger til Gemini.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT