Kvinners rettigheter styrket i 40 land siste to år, melder Verdensbanken

Tunisia er ett av landene i verden hvor det har skjedd framskritt på likestillingsfronten. Illustrasjonsfoto: Flickr / Aslan Media / CC BY-NC-ND 2.0
Annonse

Gode nyheter fra Verdensbanken: I løpet av de to siste årene har kvinners rettigheter blitt bedre i over 40 land.

En studie gjennomført for Verdensbanken kalt Women, Business and the Law 2020 har kommet frem til at de siste to årene har over 40 land gjennomført mer enn 60 reformer med mål om å gjøre kvinners liv bedre.

Ett av landene er Tunisia, hvor myndighetene har innført en lov som skal beskytte kvinner mot vold og voldtekt i hjemmet.

– Endelig kan jeg drømme igjen! sier den tunisiske kvinnen Sihem Ben Romdhane, til New York Times.

Gjennom et 19 år langt ekteskap opplevde hun stadig vold fra partneren sin. Å anmelde slike ting førte sjelden noe vei.
Men fra at kvinner ikke har kunnet anmelde partneren for voldtekt, er situasjonen nå snudd på hodet. Nå er det slik at politiet selv kan risikere å bli saksøkt hvis de nekter å undersøke en kvinnes voldtektsanklager eller prøver å hindre en kvinne i å anmelde voldtekt.

I saker som omhandler vold mot kvinner i hjemmet, er politiet nå dessuten pålagt å fortsette etterforskningen selv om den fornærmede skulle trekke anklagen.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Tidligere har det vært slik at en voldtektsmann kunne få mildere straff hvis han giftet seg med offeret sitt. Slik er det ikke lenger.

Ikke i mål ennå

Verdensbanken melder at av de ti landene som har forbedret seg mest, er seks av dem i Midtøsten og Nord-Afrika, tre er land sør for Sahara og ett i Sør-Asia. Midtøsten og Nord-Afrika er områder hvor mye viktig arbeid har foregått, men Verdensbanken mener samtidig at dette er områdene med størst rom for forbedring.

Selv om de lovendringene som er blitt gjort er et steg i riktig retning, gjenstår mye arbeid. Kvinner verden over har fortsatt færre rettigheter enn menn.

Gro Lindstad er daglig leder ved Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, FOKUS. Hun sier til Verdens Beste Nyheter at flere land verken har reell politisk vilje eller økonomi til å følge opp de lovendringene de har gjort.

– Det er svært positivt at vi ser fremgang hvert år. Flere land får lovgivning på plass, sier Gro Lindstad.

Hun minner om at det er langt igjen før alle lovene Verdensbanken skriver om blir implementert og at de kommer kvinnene de er skrevet for til gode.

– Alle land i verden har et ansvar, særlig de som har skrevet under på FNs bærekraftmål. Vi må ikke glemme å ta tak i de maktstrukturene som gjør at det fremdeles er en god del igjen før reell likestilling, fortsetter hun.

Verdensbanken skriver på sine nettsider at for å oppnå likestilling trengs det sterk politisk vilje og målrettede tiltak fra myndighetene, samfunnet og internasjonale organisasjoner. Samtidig mener Banken at reformer i lovverket ofte virker som en katalysator for å bedre kvinners rettigheter.

Hjelp til å stå på egne ben

For Romdhane er endringene som Tunisia har innført, svært etterlengtet. Uten økonomiske ressurser og nettverk, har hun fryktet at hun ikke kunne ta vare på seg selv og sin ni år gamle sønn hvis hun forlot ektemannen.

Myndighetene i Tunisia har nå opprettet flere omsorgssentre for kvinner som Romdhane, som opplever vold og overgrep fra sin partner. Her blir kvinnene tatt vare på, tilbudt juridisk hjelp og får hjelp til å stå på egne økonomiske ben. På denne måten håper myndighetene det skal bli lettere for kvinner å komme seg ut av voldelige ekteskap.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her