Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Barnerettighetspris til Stine Sofies Stiftelse og Ada Sofie Austegard

Redd Barnas barnerettighetspris går i år til Stine Sofies Stiftelse – og grunnlegger Ada Sofie Austegard – for 20 års innsats for å hjelpe barn og familier som opplever vold og overgrep.

– Jeg satt i bilen på vei over fjellet til Røros da jeg fikk den fantastiske nyheten, og ble så glad at jeg måtte rulle ned vinduet å rope litt ut i fjellheimen. Jeg kjente på stoltheten over alle de dyktige medarbeiderne mine, og alt det vi har fått til disse årene, sier stiftelsens generalsekretær, Ada Sofie Austegard, som onsdag fikk beskjeden om at hun tildeles Redd Barnas barnerettighetspris.

– Det at barn har bidratt i beslutningen, gjør det enda mer spesielt å få denne prisen, sier Austegard til Redd Barna.

Synlig forkjemper for barns rettigheter

Austegard startet Stine Sofies Stiftelse for 20 år siden. Gjennom sitt arbeid har hun blitt en synlig forkjemper for at barn ikke skal oppleve vold og overgrep. I 2016 åpnet stiftelsen et eget senter for barn som har opplevd vold. Her kan barn og deres familier komme for å få hjelp til å få det bedre.

Da senteret åpnet, var det det aller første senteret i verden av denne typen. Nå kommer det rundt 500 barn til senteret årlig.

– Det var en drøm som ble til virkelighet den dagen jeg kunne gå på jobb i de fantastiske omgivelsene vi har bygget opp rundt Stine Sofie Senteret. Tenk deg den kraften og energien man får i dette viktige arbeidet når du hver dag møter de voldsutsatte barna! De har aldri før hatt en møteplass. Når jeg ser hvordan de knytter vennskap, ler, trøster, leker og lærer, så gir det motivasjon til å fortsette å stå på, sier Austegard.

Stine Sofies Stiftelse jobber også med å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn. De har også et voksende forskningsarbeid, hjelper barn og familier i møte med rettsvesenet, og er med på å påvirke politikere til å jobbe for å forhindre at barn blir utsatt for vold og å hjelpe de som har opplevd dette.

Hvert år kommer 500 barn og deres familier til Stine Sofie Senteret for å få hjelp til å få det bedre. Foto: Redd Barna / Stian Herdal

– Prisen forplikter

Stine Sofies Stiftelse er den 12. vinneren av Redd Barnas barnerettighetspris. Blant tidligere vinnere er Kong Harald, Helsesista og professor og barnerettighetsforkjemper Lucy Smith.

– Dette forplikter, mener prisvinneren.

Hun presiserer at hun ikke kan lene seg tilbake og tenke at nå er jobben gjort:

– Vold og overgrep er og vil dessverre også i fremtiden være et samfunnsproblem. Det handler om å aldri miste fokus på viktigheten av å forebygge volden, avdekke volden, ivareta de voldsutsatte barna og styrke rettssikkerheten til både ofre, pårørende og etterlatte.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad gratulerer prisvinneren og skryter av hennes arbeid:

– Jeg har kjent Ada Sofie i mange år og er så imponert over hennes engasjement og alt hun får til. Barn som opplever vold og overgrep fortjener at noen hele tiden minner oss på dem, at de blir sett og fulgt opp på en ordentlig måte. Det gjør Stine Sofies Stiftelse hver dag. Gratulerer så mye med en svært viktig pris, sier han til Redd Barna.

Stine Sofie Senteret åpnet i 2016 i Grimstad. Da var det verdens første kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn. Foto: Redd Barna / Stian Herdal

Stemt fram av barna

Barnerettighetsprisen går til noen som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter, i eller utenfor Norge. Det er Redd Barnas eget hovedstyre som avgjør prisvinneren, men henter alltid inn råd fra barn og unge; av 44 nominasjoner kunne barna til slutt stemme på fem verdige finalister.

– Det var barna som løftet fram Stine Sofies Stiftelse. Austegard og stiftelsen har i en årrekke jobbet med å bekjempe vold og overgrep mot barn, og er en verdig vinner for sitt engasjement og for å sette barns beskyttelse på dagsordenen. Hovedstyrets beslutning er helt i tråd med hvem barna selv mente at burde vinne i år, sier Nils Øveraas, styreleder i Redd Barna.

Det er tolvte året på rad at Redd Barna deler ut barnerettighetsprisen. Den går til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner, bedrifter eller andre som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter.

De 11 som har vunnet prisen tidligere er:

 • 2019: Mari Storstein
 • 2018: Hilde Reikrås
 • 2017: Helsesista
 • 2016: Mary-Ann Oshaug
 • 2015: Arild Humlen
 • 2014: Fargespill
 • 2013: Lucy Smith
 • 2012: Anne Rønne­berg
 • 2011: Supernytt
 • 2010: Lands­foreningen for barne­verns­barn
 • 2009: Hans Majestet Kong Harald

Årets pris skal deles ut på Redd Barnas barnerettighetsfrokost 20. november.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT