Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Jenteprisen 2020 gikk til Stine Sofies Stiftelse

Årets Jentepris går til Stine Sofies Stiftelse som jobber for barn og unge utsatt for vold og overgrep.

– Jeg er imponert over hvordan Ada Sofie Austegard har tatt en dyp personlig sorg og brukt den til å bygge noe som hjelper andre. Som mor og som medmenneske har jeg stor respekt for arbeidet hun har lagt ned i stiftelsen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Stine Sofies Stiftelse er et tilbud for barn som har opplevd vold eller overgrep. Det kan være barn som er vitner til vold, de som er utsatt for fysisk vold, omsorgssvikt eller seksuelle overgrep. Stiftelsen ble etablert i 2000 av Austegard etter at datteren hennes, Stine Sofie (8) og hennes venninne Lena (10), ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand.

– Jenter er de som oftest blir utsatt for seksuelle overgrep. Vi har ikke råd til å miste noen, og vi har heller ikke råd til å ødelegge noen. Vold og overgrep er det største folkehelseproblemet som finnes i Norge. Vi kan gjøre så mye mer som samfunn, tenker jeg, hvis vi bare vil, sier Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse, i en pressemelding etter tildelingen.

Det er Plan International Norge og Costume står bak Jenteprisen, som hvert år deles ut i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

Stine Sofies Stiftelse og Ada Sofie Austegard mottok i år også Redd Barnas barnerettighetspris, som Transit Magasin skrev om den 25. september.

Bekymret for barna under koronakrisen

– Norge stengte ned og alle barna måtte være hjem, da ble vi veldig bekymret. Vi tenkte «hva skjer nå?» For mange barn kan det å gå i barnehage og på skole være det friminuttet de trenger i løpet av dagen. De har kanskje alkoholiserte eller rusa foreldre, eller opplever vold og overgrep. Når barna må være hjemme, får de ikke den pausen, sier Austegard.

I dag tilbyr stiftelsen blant annet økt støtte til foreldre gjennom «Foreldrepakka» og webinarer til fastleger, helsepersonell og foreldre. De har under koronakrisen oppretthold daglig drift av senteret for barn og unge, men ønsker å utvide tilbudet og gjøre mer.

– Hundretusen barn i Norge lever til enhver tid med vold og overgrep, men vi vet ikke helt nøyaktig. Rundt 500 barn får hjelp fra oss hvert år, men vi ønsker å gi et tilbud til enda flere, og også et enda bedre tilbud til disse barna, sier Austegard.

Jenteprisen på jentedagen

Jenteprisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. Årets vinner er kåret av en uavhengig jury som ledes av Navjot Sandhu.

Hvem som helst kan nominere kandidater til Jenteprisen, og i år ble nærmere 70 kandidater nominert. I prisens niårige historie har det ikke kommet inn flere nominerte. Flere av de nominerte jobber mot overgrep, diskriminering av trakassering av jenter og kvinner.

Den niende Jenteprisen i rekken

Jenteprisen har blitt delt ut hvert år siden 2012. Tidligere vinnere av Jenteprisen er:

  • 2019: Organisasjonen Papillon, i Bergen
  • 2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett.
  • 2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner
  • 2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken
  • 2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
  • 2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
  • 2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
  • 2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT