Siden 2011 har det blitt arrangert nasjonale strandryddedager i Norge. Her fra helikopterhenting av søppel fra Kvalvika i 2014. Foto: Clean Up Lofoten/Lofoten avfallsselskap

Plast på avveie er en trussel mot alt maritimt dyreliv, alt fra plankton til hvaler kommer i kontakt med menneskelig forsøpling. Helt siden den første strandryddedagen ble arrangert i 2011 har frivillige plukket søppel langs strendene rundt om i hele Norge. 

Søppelet på Lofotens strender har i tillegg blitt nøye kartlagt. Og nå konkluderer en fersk rapport publisert i Marine Pollution Bulletin at innsatsen til tusenvis av frivillige fører til mindre søppel på strendene.

Gjennom åtte år har forskere samlet inn data fra ulike strandryddingsprosjekter langs Lofotens lange kystlinje. Tallene viser en klar reduksjon i mengden søppel på strendene. Per 100 meter strand blir det nå funnet 25 kg mindre søppel enn før. 

Systematiseringen av søppelet som driver i land på Lofotens strender tyder på at søppelet først og fremst stammer fra folk i Nordland, ifølge rapporten. 

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

– Det viktigste vi kan gjøre for å stanse forsøpling av havet er å bruke mindre plast og alltid kaste den plasten vi bruker på riktig sted. Vi må stoppe ny plast fra å havne ut i naturen, sier Fredrik Myhre marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. 

Myhre løfter frem tre viktige grunner til hvorfor vi også skal plukke plast på norske strender:

  • Ved å plukke søppel på norske strender får vi bedre kunnskap om kildene til forsøplingen, noe som er viktig for å stanse ny plast fra å havne i havet. 
  • Ved å fjerne plastsøppel minsker vi også noe av mengden som allerede eksisterer i havet, noe som gir dyr og natur en hjelpende hånd. 
  • Søppelplukkingen gir folk en forståelse av søppelproblemet, og hvordan dette kan reverseres.  

Myhre sier: 

– Ungdommens miljøengasjement er en viktig del av løsningen. Stemmene til for eksempel Greta Thunberg og Penelope Lea har satt fart i klimadebatten. 

Likevel understreker han at det er et godt stykke fra prat til handling. Norge er ikke best i klassen når det gjelder å kutte klimagassutslipp på hjemmebane, vi er langt fra å verne nok sårbare naturområder fra ødeleggende menneskelig aktivitet, og vi er for dårlig til å ta vare på plasten vår.  

– Jeg savner en ansvarliggjøring av plastprodusentene. Vi trenger ordninger som gjør produsentene ansvarlig for den plasten de lager, fra produksjon til avfallshåndtering, dette vil være en avgjørende del av løsning til mindre forsøpling av havet, sier Myhre. 

Han er selv ivrig frivillig søppelplukker – nettopp fordi han vet at hver plastbit teller.  

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)