Lofotens strender blir rene etter innsats fra tusenvis av frivillige

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet, ifølge WWF Verdens Naturfond. Hjelper det da å rydde den lokale stranden din? Svaret er JA, ifølge ny forskning gjort på Lofotens strender.

Siden 2011 har det blitt arrangert nasjonale strandryddedager i Norge. Her fra helikopterhenting av søppel fra Kvalvika i 2014. Foto: Clean Up Lofoten/Lofoten avfallsselskap
Annonse

Plast på avveie er en trussel mot alt maritimt dyreliv, alt fra plankton til hvaler kommer i kontakt med menneskelig forsøpling. Helt siden den første strandryddedagen ble arrangert i 2011 har frivillige plukket søppel langs strendene rundt om i hele Norge. 

Søppelet på Lofotens strender har i tillegg blitt nøye kartlagt. Og nå konkluderer en fersk rapport publisert i Marine Pollution Bulletin at innsatsen til tusenvis av frivillige fører til mindre søppel på strendene.

Gjennom åtte år har forskere samlet inn data fra ulike strandryddingsprosjekter langs Lofotens lange kystlinje. Tallene viser en klar reduksjon i mengden søppel på strendene. Per 100 meter strand blir det nå funnet 25 kg mindre søppel enn før. 

Systematiseringen av søppelet som driver i land på Lofotens strender tyder på at søppelet først og fremst stammer fra folk i Nordland, ifølge rapporten. 

– Det viktigste vi kan gjøre for å stanse forsøpling av havet er å bruke mindre plast og alltid kaste den plasten vi bruker på riktig sted. Vi må stoppe ny plast fra å havne ut i naturen, sier Fredrik Myhre marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. 

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Myhre løfter frem tre viktige grunner til hvorfor vi også skal plukke plast på norske strender:

  • Ved å plukke søppel på norske strender får vi bedre kunnskap om kildene til forsøplingen, noe som er viktig for å stanse ny plast fra å havne i havet. 
  • Ved å fjerne plastsøppel minsker vi også noe av mengden som allerede eksisterer i havet, noe som gir dyr og natur en hjelpende hånd. 
  • Søppelplukkingen gir folk en forståelse av søppelproblemet, og hvordan dette kan reverseres.  

Myhre sier: 

– Ungdommens miljøengasjement er en viktig del av løsningen. Stemmene til for eksempel Greta Thunberg og Penelope Lea har satt fart i klimadebatten. 

Likevel understreker han at det er et godt stykke fra prat til handling. Norge er ikke best i klassen når det gjelder å kutte klimagassutslipp på hjemmebane, vi er langt fra å verne nok sårbare naturområder fra ødeleggende menneskelig aktivitet, og vi er for dårlig til å ta vare på plasten vår.  

– Jeg savner en ansvarliggjøring av plastprodusentene. Vi trenger ordninger som gjør produsentene ansvarlig for den plasten de lager, fra produksjon til avfallshåndtering, dette vil være en avgjørende del av løsning til mindre forsøpling av havet, sier Myhre. 

Han er selv ivrig frivillig søppelplukker – nettopp fordi han vet at hver plastbit teller.  

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her