Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

For første gang på tre tiår har det vært skarp skyting i Vest-Sahara, Afrikas siste koloni

FNs generalsekretær Antonio Guterres har den siste tiden vært aktivt involvert for å deesakalere konflikten.

Natt til lørdag 14. november, og lørdag morgen, ble det rapportert om skyting langs frontlinjen som deler Vest-Sahara i to. Polisario og marokkanske styrker har i flere tiår stått få kilometer fra hverandre, langs den 2.500 kilometer lange militære muren som Marokko har bygget gjennom territoriet.

Det meldes også via internasjonale medier at Brahim Ghali, leder for Poliasario, nå vil avslutte den 29 år gamle våpenhvilen. Polisario er en frigjøringsbevegelse som kjemper for å frigjøre Vest-Sahara fra marokkansk okkupasjon.

Det er Støttekomiteen for Vest-Sahara som melder dette, og mottok lørdag morgen det som skal vise videoer av skyting. Videoene er tatt i landskap typiske for Vest-Sahara, og i bakgrunnen høres stemmer som prater på den lokale arabiske dialekten. Det er ikke klart hvem som skyter og hva som treffes i videoene. Støttekomiteen har også mottatt videoer av demonstrasjoner i El Aaiún fra natt til lørdag og det som framstår som konvoier av marokkanske sikkerhetsstyrker eller militære.

— Støttekomiteen for Vest-Sahara fordømmer Marokkos ulovlige okkupasjon og ber partene umiddelbart legge ned våpnene. Norske myndigheter må legge press på Marokko for at de skal returnere til forhandlingsbordet og ta del i samtaler om en løsning som er i tråd med det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse. Tålmodigheten har dessverre for lengst tatt slutt for det saharawiske folk, sier Erik Hagen, daglig leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber om at våpenhvilen respekteres av begge parter:

Polisarios pressetjeneste SPS skrev sent fredag kveld at de hadde gått til angrep på “flere av fiendens posisjoner” langs muren. I går annonserte den saharawiske onlinemediet Saharawi Voice at Polisarios militære styrker har utført angrep med artilleri på steder som de omtaler som marokkanske militærbaser. Informasjonen skal stamme fra Polisario selv. Støttekomiteen forteller at de ikke har sett informasjonen bekreftet fra andre kilder, inkludert fra den marokkanske siden.

FN-sporet uten resultat

FNs generalsekretær Antonio Guterres har den siste tiden vært aktivt involvert i initiativ for å deesakalere konflikten:

— Generalsekretæren beklager at innsatsen har vist seg å mislykkes og uttrykker alvorlig bekymring for mulige konsekvenser av den siste utviklingen, heter det i uttalelsen.

Talspersonen for FNs generalsekretær publiserte i går en melding der han ber om at partene besinner seg for å unngå en videre eskalering. Også Russland og Spania har kommet med uttalelser siste døgnet. De to partene beskylder hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Fakta: Okkupasjonen av Vest-Sahara

Vest-Sahara. Kart: Wikipedia
  • I Vest-Sahara bor hovedsakelig sahrawier. Innbyggertall: Ca 600.000.
  • Det er nå 45 år siden at den tidligere spanske kolonien ble okkupert av Vest-Saharas naboland Marokko. I det Spania trakk seg ut i 1975-76, tok Marokko og Mauritania kontroll over landområdet, og etter at Mauritania trakk seg ut igjen i 1979, sto Marokko igjen som okkupant.
  • Norge anerkjenner ikke Marokkos suverenitet over Vest-Sahara. Det gjør heller ikke EU, FN eller domstolen i Haag. Vest-Sahara er det eneste gjenværende territoriet på det afrikanske kontinent som FN fortsatt behandler som et uløst kolonispørsmål. 

Kilde: Wikipedia, FN.no, Støttekomiteen for Vest-Sahara

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT