– Målet er at Giving Tuesday skal bli større enn Black Friday

Giving Tuesday feires alltid tirsdagen etter amerikansk Thanksgiving, som en protest mot fenomenet Black Friday.

Illustrasjonsfoto: GivingTuesday.org
Annonse

Giving Tuesday er en global bevegelse som feirer giverglede og generøsitet. I år er Giving Tuesday 1. desember. Norges Innsamlingsråd koordinerer arbeidet i Norge.

– Målet er at Giving Tuesday skal bli større enn Black Friday i Norge, sier Siri Nodland, generalsekretær i organisasjonen.

Norges Innsamlingsråd er en interessepolitisk og faglig aktør som bistår norske organisasjoner og institusjoner som regelmessig skaffer midler til sin virksomhet gjennom innsamlinger.

Skepsis til Black Friday – giverglede på frammarsj

Samtidig med promoteringen av Giving Tuesday, viser innsamlingsrådet til en ny studie som forteller at nordmenn er skeptiske til Black Friday. Givergleden har nådd nye høyder under koronapandemien, slår organisasjonen fast.

Ifølge Senter for samfunnsforskning har 280.000 personer gjort frivillig arbeid for organisasjoner under koronapandemien, og 160.000 personer har hjulpet andre direkte.

I mai økte pengegaver til organisasjoner med 46 prosent.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Disse tallene viser hvordan nordmenn er. Vi står sammen i kriser og hjelper hverandre. Gjennom hele året har vi sett at våre medlemmer og privatpersoner strekker ut en hånd til de som trenger litt ekstra hjelp. På Giving Tuesday feier vi alle de gode initiativene og vi inspirerer hverandre til å gi. I år er det mange som trenger litt ekstra omtanke, sier Nodland.

Kjøpefestens endelikt?

Flere bedrifter har meldt at de avlyser årets Black Friday. En undersøkelse fra Opinion viser at 8 av 10 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig.

– Det er lov å gjøre en god handel, men det er bortkastede penger dersom du egentlig ikke har behov for det du kjøper. Vi registrerer at flere butikker i år dropper Black Friday. I fjor så vi flere initiativ der privatpersoner og bedrifter blant annet fremmet gjenbruk eller det å gi til et godt formål. Det er helt i Giving Tuesday sin ånd og vi håper at flere blir med i år, sier generalsekretæren i Norges Innsamlingsråd.

Fakta:

  • Giving Tuesday er en global bevegelse som feirer generøsitet og giverglede. Én dag i året går hele verden sammen om å gi til gode formål – over 100 land er med.
  • Fenomenet oppsto i 2012 i kjølvannet av det kommersielle fokuset etter Thanksgiving i USA som Black Friday. Derfor feires Giving Tuesday alltid tirsdagen etter amerikansk Thanksgiving.
  • Norges Innsamlingsråd er nasjonal koordinator for Giving Tuesday i Norge.
  • Alle som vil kan være med på Giving Tuesday – organisasjoner, bedrifter og privatpersoner.
  • Du kan gi av det du har, eksempelvis; klær, tid, penger, kompetanse, gi blod til blodbanken eller signere en underskriftskampanje
  • For mer informasjon: www.givingtuesday.no
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her