Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

– Målet er at Giving Tuesday skal bli større enn Black Friday

Giving Tuesday feires alltid tirsdagen etter amerikansk Thanksgiving, som en protest mot fenomenet Black Friday.

Giving Tuesday er en global bevegelse som feirer giverglede og generøsitet. I år er Giving Tuesday 1. desember. Norges Innsamlingsråd koordinerer arbeidet i Norge.

– Målet er at Giving Tuesday skal bli større enn Black Friday i Norge, sier Siri Nodland, generalsekretær i organisasjonen.

Norges Innsamlingsråd er en interessepolitisk og faglig aktør som bistår norske organisasjoner og institusjoner som regelmessig skaffer midler til sin virksomhet gjennom innsamlinger.

Skepsis til Black Friday – giverglede på frammarsj

Samtidig med promoteringen av Giving Tuesday, viser innsamlingsrådet til en ny studie som forteller at nordmenn er skeptiske til Black Friday. Givergleden har nådd nye høyder under koronapandemien, slår organisasjonen fast.

Ifølge Senter for samfunnsforskning har 280.000 personer gjort frivillig arbeid for organisasjoner under koronapandemien, og 160.000 personer har hjulpet andre direkte.

I mai økte pengegaver til organisasjoner med 46 prosent.

– Disse tallene viser hvordan nordmenn er. Vi står sammen i kriser og hjelper hverandre. Gjennom hele året har vi sett at våre medlemmer og privatpersoner strekker ut en hånd til de som trenger litt ekstra hjelp. På Giving Tuesday feier vi alle de gode initiativene og vi inspirerer hverandre til å gi. I år er det mange som trenger litt ekstra omtanke, sier Nodland.

Kjøpefestens endelikt?

Flere bedrifter har meldt at de avlyser årets Black Friday. En undersøkelse fra Opinion viser at 8 av 10 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig.

– Det er lov å gjøre en god handel, men det er bortkastede penger dersom du egentlig ikke har behov for det du kjøper. Vi registrerer at flere butikker i år dropper Black Friday. I fjor så vi flere initiativ der privatpersoner og bedrifter blant annet fremmet gjenbruk eller det å gi til et godt formål. Det er helt i Giving Tuesday sin ånd og vi håper at flere blir med i år, sier generalsekretæren i Norges Innsamlingsråd.

Fakta:

  • Giving Tuesday er en global bevegelse som feirer generøsitet og giverglede. Én dag i året går hele verden sammen om å gi til gode formål – over 100 land er med.
  • Fenomenet oppsto i 2012 i kjølvannet av det kommersielle fokuset etter Thanksgiving i USA som Black Friday. Derfor feires Giving Tuesday alltid tirsdagen etter amerikansk Thanksgiving.
  • Norges Innsamlingsråd er nasjonal koordinator for Giving Tuesday i Norge.
  • Alle som vil kan være med på Giving Tuesday – organisasjoner, bedrifter og privatpersoner.
  • Du kan gi av det du har, eksempelvis; klær, tid, penger, kompetanse, gi blod til blodbanken eller signere en underskriftskampanje
  • For mer informasjon: www.givingtuesday.no

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT