Jan Egeland fotografert under besøk i Etiopia. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen
- Annonse -
FIVH søker fundraisere

Opptil 100.000 flyktninger forventes å ankomme Sudan i løpet av de neste fem månedene, som et resultat av konflikten i Tigray-regionen i Etiopia.

– Nyheten om at humanitære organisasjoner endelig vil få tilgang til mennesker i nød i konfliktsonene i Tigray er en positiv utvikling. Vi må få tilgang over alt, inkludert til mennesker på flukt innad i landet og eritreiske flyktninger som bor i Tigray, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding i dag.

Han besøker denne uken nylig fordrevne etiopiske flyktninger i Um Rakuba-leiren i Sudan, nær grensen til Etiopia.

– Vi har nødhjelpskolonner på stand-by, klare til å sendes inn til Tigray og hjelpe familier i nød. Det er akutt mangel på mat, medisiner og annen nødhjelp og behov for forsyninger. Det er også behov for ekstra hjelpearbeidere som kan støtte de ansatte vi allerede har i området. Enkelte av hjelpearbeiderne har selv måttet flykte. Vi er klare til å dra i dag, sier Egeland.

Mennesker på flukt fra vold skal ifølge internasjonal lov gis mulighet til å komme seg til trygge områder, inkludert til naboland som Sudan, der de kan få den beskyttelsen og hjelpen de trenger for å overleve.

Flyktningleiren Um Rakuba, 2. desember. Leiren ligger 70 kilometer fra den etiopiske grensen, inne i det østlige Sudan. Leiren huser rundt 10.000 flyktninger fra Etiopia, som har flyktet fra Tigray-regionen den siste måneden. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen

Allerede er 10.000 mennesker blitt sendt til flyktningleiren Um Rakuba, 70 kilometer sørvest for den viktigste grenseovergangen fra Tigray til Sudan. Flyktninghjelpen er tilstede i leiren og hjelper flyktningene. Kapasiteten i leiren er sprengt, men flyktningene fortsetter å ankomme sultne, tørste og med behov for husly.

- Annonse -

Tusenvis av nylig ankomne etiopiske flyktninger oppholder seg fremdeles nær grensen med håp om at de kan krysse tilbake inn til Tigray for innhøstingen eller for å hente noen av eiendelene sine.

- Annonse -Frontrunner.site

Mange flyktninger har fortalt Flyktninghjelpens ansatte at de ønsker å være nær grensen for å vente på familiemedlemmer eller slektninger som fremdeles er igjen i Tigray: – Jeg er bare en student. Når volden brøt ut løp jeg for livet, og etterlot mamma og søsteren min. Jeg er altfor redd for å reise tilbake til Tigray, sier Younas, en etiopisk flyktning i Sudan.

Younas. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen

Sudan huser allerede over tre millioner fordrevne mennesker, samtidig som landet er inne i en økonomisk krise.

– Sudan har selv vært rammet av humanitære krise over flere tiår som et resultat av tørke, sykdom og en stadig dypere økonomisk krise. Humanitære organisasjoner mottok i år bare halvparten av pengene som trengs for å hjelpe seks millioner mennesker i landet som har behov for nødhjelp, og tallet på mennesker i nød i Sudan kommer bare til å øke. Vi må slutte opp om sivile i Etiopia og flyktninger i Sudan nå, før behovene eskalerer og kommer ut av kontroll, sier Egeland.

Fakta: Flyktningkatastrofen eskalerer i Sudan

  • Neste ti millioner mennesker mangler trygg tilgang til mat i Sudan.
  • Sudan huser over en million flyktninger, i hovedsak fra Sør-Sudan og Etiopia, i tillegg til 2,5 millioner internt fordrevne.
  • Det var behov for 1,6 milliarder dollar for å hjelpe over seks millioner mennesker i nød i Sudan i 2020. Bare halvparten er finansiert.
  • 860.000 mennesker er rammet av oversvømmelse over hele landet.
- Annonse -
- Annonse -