Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Etiopia: Nødhjelpsavtale sikrer akutt hjelp til mennesker i Tigray-regionen

Opptil 100.000 flyktninger forventes å ankomme Sudan i løpet av de neste fem månedene, som et resultat av konflikten i Tigray-regionen i Etiopia.

– Nyheten om at humanitære organisasjoner endelig vil få tilgang til mennesker i nød i konfliktsonene i Tigray er en positiv utvikling. Vi må få tilgang over alt, inkludert til mennesker på flukt innad i landet og eritreiske flyktninger som bor i Tigray, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding i dag.

Han besøker denne uken nylig fordrevne etiopiske flyktninger i Um Rakuba-leiren i Sudan, nær grensen til Etiopia.

– Vi har nødhjelpskolonner på stand-by, klare til å sendes inn til Tigray og hjelpe familier i nød. Det er akutt mangel på mat, medisiner og annen nødhjelp og behov for forsyninger. Det er også behov for ekstra hjelpearbeidere som kan støtte de ansatte vi allerede har i området. Enkelte av hjelpearbeiderne har selv måttet flykte. Vi er klare til å dra i dag, sier Egeland.

Mennesker på flukt fra vold skal ifølge internasjonal lov gis mulighet til å komme seg til trygge områder, inkludert til naboland som Sudan, der de kan få den beskyttelsen og hjelpen de trenger for å overleve.

Flyktningleiren Um Rakuba, 2. desember. Leiren ligger 70 kilometer fra den etiopiske grensen, inne i det østlige Sudan. Leiren huser rundt 10.000 flyktninger fra Etiopia, som har flyktet fra Tigray-regionen den siste måneden. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen

Allerede er 10.000 mennesker blitt sendt til flyktningleiren Um Rakuba, 70 kilometer sørvest for den viktigste grenseovergangen fra Tigray til Sudan. Flyktninghjelpen er tilstede i leiren og hjelper flyktningene. Kapasiteten i leiren er sprengt, men flyktningene fortsetter å ankomme sultne, tørste og med behov for husly.

Tusenvis av nylig ankomne etiopiske flyktninger oppholder seg fremdeles nær grensen med håp om at de kan krysse tilbake inn til Tigray for innhøstingen eller for å hente noen av eiendelene sine.

Mange flyktninger har fortalt Flyktninghjelpens ansatte at de ønsker å være nær grensen for å vente på familiemedlemmer eller slektninger som fremdeles er igjen i Tigray: – Jeg er bare en student. Når volden brøt ut løp jeg for livet, og etterlot mamma og søsteren min. Jeg er altfor redd for å reise tilbake til Tigray, sier Younas, en etiopisk flyktning i Sudan.

Younas. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen

Sudan huser allerede over tre millioner fordrevne mennesker, samtidig som landet er inne i en økonomisk krise.

– Sudan har selv vært rammet av humanitære krise over flere tiår som et resultat av tørke, sykdom og en stadig dypere økonomisk krise. Humanitære organisasjoner mottok i år bare halvparten av pengene som trengs for å hjelpe seks millioner mennesker i landet som har behov for nødhjelp, og tallet på mennesker i nød i Sudan kommer bare til å øke. Vi må slutte opp om sivile i Etiopia og flyktninger i Sudan nå, før behovene eskalerer og kommer ut av kontroll, sier Egeland.

Fakta: Flyktningkatastrofen eskalerer i Sudan

  • Neste ti millioner mennesker mangler trygg tilgang til mat i Sudan.
  • Sudan huser over en million flyktninger, i hovedsak fra Sør-Sudan og Etiopia, i tillegg til 2,5 millioner internt fordrevne.
  • Det var behov for 1,6 milliarder dollar for å hjelpe over seks millioner mennesker i nød i Sudan i 2020. Bare halvparten er finansiert.
  • 860.000 mennesker er rammet av oversvømmelse over hele landet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT