Tor Wennesland sammen med bl.a, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Netanyahu. Foto: Guri Solberg, UD

— Jeg er glad for at FNs generalsekretær har gitt en av våre mest erfarne diplomater, Tor Wennesland, oppgaven med å lede og koordinere FNs arbeid med fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, i en pressemelding.

Rollen som spesialkoordinator innebærer å være FNs generalsekretær António Guterres’ representant overfor Den palestinske selvstyremyndigheten og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), og FNs utsending til Midtøsten-kvartetten. En viktig del av oppgavene til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen er å orientere Sikkerhetsrådet, hvor Norge har en plass fra 1. januar.

Wennesland vil være basert ved spesialkoordinatorens kontor i Jerusalem – The Office of the UN Special Coordinator for the Middle East Peace Process (UNSCO). UNSCO har også kontorer i Ramallah og Gaza.

Tor Wennesland er i dag Norges spesialrepresentant for fredsprosessen i Midtøsten, og har blant annet ansvar for det norske formannskapet i giverlandgruppen for Palestina (AHLC). Han har arbeidet med Midtøsten siden 1994, men har også tjenestegjort ved den norske FN-delegasjonen i Genève og ambassaden i Dublin. Han arbeidet for Midtøstenkvartettens utsending Tony Blair fra 2006-2007. Wennesland var Norges representant overfor Den palestinske selvstyremyndigheten fra 2007-2011 og ambassadør til Egypt og Libya fra 2012-2015. Fra 1993-1995 var Tor Wennesland generalsekretær i den norske Europabevegelsen.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Wennesland tar over for bulgarske Nikolaj Mladenov, som har hatt posten i snart seks år og som nå blir spesialutsending i Libya.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!