2021 er FN-året for helsearbeidere, kamp mot barnearbeid – og frukt

Illustrasjonsfoto: Canva Pro
Annonse

2021 er FNs offisielle år for: fred, tillit, kreativ økonomi, helse og helsearbeidere, frukt og grønnsaker og elimineringen av barnearbeid.

FN har siden 1959 markerte fokusområder for internasjonale år og tiår for å rette søkelyset mot store problemområder, samt å oppfordre til aksjoner for globale kampanjer.

Det er bred enighet om at helsearbeidere verden over fortjener en særlig utmerkelse for deres iherdige innsats under pandemien. På den generalforsamlingen for Verdens helseorganisasjon (WHO) i november ble året 2021 vedtatt som det internasjonale året for helsearbeidere. Beslutningen har som formål å hedre de essensielle frontlinjearbeidere i kampen mot COVID-19.

Helsearbeidere er derimot ikke det eneste vedtatte fokusområdet for 2021. FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO) har angitt 2021 som det internasjonale året for frukt og grønnsaker. Formålet er å øke bevisstheten rundt ernæring og helsefordelene av forbruket av frukt og grønt, i tillegg til å fremme en sunn og balansert diett.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har anerkjent 2021 som året for kampen mot elimineringen av barnearbeid. ILO peker særlig på den skadelige effekten COVID-19 har hatt på økningen av barnearbeid.

2021 blir av FN også anerkjent som:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Det er vanlig at FNs medlemsstater foreslår fokusområder for de anerkjente internasjonale årene, som deretter blir vedtatt av generalforsamlingen. Videre er det heller ikke uvanlig at de ulike FN organisasjonene vedtar internasjonale år for problemstillinger innenfor sine områder.

2021 markerer også starten på internasjonale tiår. FN har anerkjent perioden 2021-2030 som tiåret for havforskning og bærekraftig utvikling, i tillegg til gjenopprettingen av jordens økosystem. 2021 til 2030 blir også markert som «tiåret for sunn aldring,» og «det fjerde internasjonale tiåret for utryddelsen av kolonialismen

Denne artikkelen er levert av UNRIC.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her