Amnesty: Det pågår fortsatt menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo

Fra Guantanamo. Foto: US NAVY / Shane T. McCoy
Annonse

Menneskerettighets-organisasjonen Amnesty International kan dokumentere at det fortsatt pågår menneskerettighetsbrudd i fangeleiren Guantánamo. Organisasjonen har offentliggjort en ny rapport.

Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren. Fangeleiren Guantanamo ligger på Cuba, i tilknytning til en amerikanske marinebase som USA har lokalisert der.

— Tortur, og ingen rettsikkerhet i Guantánamo fangeleir

— Dette handler om mer enn bare de 40 menneskene som fortsatt holdes i Guantánamo, det handler også om brudd på internasjonal rett begått de siste 19 årene og mangelen på ansvarliggjøring for dem. Det handler også om fremtiden når vi nå går mot 20-årsmarkeingen for terrorangrepene 11. september 2001, sier Daphne Eviatar, direktør for sikkerhet og menneskerettigheter i Amnesty International USA.

Rapporten fra Amnesty International dokumenterer brudd på menneskerettigheter begått mot de som er og har vært i leiren. Utstrakt bruk av tortur og utilstrekkelig medisinsk behandling er noen av eksemplene. Fanger blir også holdt i leiren på ubestemt tid, også de som egentlig skulle ha vært løslatt.

Joe Biden kan stenge leiren

Guantánamo fangeleir ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001, og ble raskt et symbol for de omfattende menneskerettighetsbruddene som kjennetegnet USAs «krig mot terror». Leiren har blitt brukt for å kunne avhøre og torturere vilkårlig fengslede personer uten beskyttelse gjennom det amerikanske rettssystemet. Dette må det nå endelig bli slutt på. 

— Dette er en måte å frata mennesker friheten på som ikke kan fortsette. Hemmelige overføringer, tvangsforing av sultestreikere, hemmelige avhør, tvungne forsvinninger og generelt  mangel på rettslige prosesser, sier Eviatar i en pressemelding.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Som USAs visepresident uttalte Joe Biden i 2009, «Vi vil respektere rettighetene til de vi holder ansvarlig, og vi vil stenge fangeleiren ved Guantánamo Bay». Nå har han snart en mulighet til å leve opp til disse ordene.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her