Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Amnesty: Det pågår fortsatt menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo

Menneskerettighets-organisasjonen Amnesty International kan dokumentere at det fortsatt pågår menneskerettighetsbrudd i fangeleiren Guantánamo. Organisasjonen har offentliggjort en ny rapport.

Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren. Fangeleiren Guantanamo ligger på Cuba, i tilknytning til en amerikanske marinebase som USA har lokalisert der.

— Tortur, og ingen rettsikkerhet i Guantánamo fangeleir

— Dette handler om mer enn bare de 40 menneskene som fortsatt holdes i Guantánamo, det handler også om brudd på internasjonal rett begått de siste 19 årene og mangelen på ansvarliggjøring for dem. Det handler også om fremtiden når vi nå går mot 20-årsmarkeingen for terrorangrepene 11. september 2001, sier Daphne Eviatar, direktør for sikkerhet og menneskerettigheter i Amnesty International USA.

Rapporten fra Amnesty International dokumenterer brudd på menneskerettigheter begått mot de som er og har vært i leiren. Utstrakt bruk av tortur og utilstrekkelig medisinsk behandling er noen av eksemplene. Fanger blir også holdt i leiren på ubestemt tid, også de som egentlig skulle ha vært løslatt.

Joe Biden kan stenge leiren

Guantánamo fangeleir ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001, og ble raskt et symbol for de omfattende menneskerettighetsbruddene som kjennetegnet USAs «krig mot terror». Leiren har blitt brukt for å kunne avhøre og torturere vilkårlig fengslede personer uten beskyttelse gjennom det amerikanske rettssystemet. Dette må det nå endelig bli slutt på. 

— Dette er en måte å frata mennesker friheten på som ikke kan fortsette. Hemmelige overføringer, tvangsforing av sultestreikere, hemmelige avhør, tvungne forsvinninger og generelt  mangel på rettslige prosesser, sier Eviatar i en pressemelding.

Som USAs visepresident uttalte Joe Biden i 2009, «Vi vil respektere rettighetene til de vi holder ansvarlig, og vi vil stenge fangeleiren ved Guantánamo Bay». Nå har han snart en mulighet til å leve opp til disse ordene.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT