Kun 25 vaksiner er satt i ett eneste lavinntektsland

Mandag var 39 millioner vaksinedoser satt globalt, ifølge Verdens helseorgansasjon (WHO).

«Bare 25 doser er gitt i ett lavinntektsland – ikke 25 millioner, ikke 25.000 – bare 25. Jeg må være ærlig: Verden er på randen av en katastrofal moralsk svikt», uttalte WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesuet ifm WHOs styremøte som pågår denne uka.

WHO-direktøren sa ikke hvilket land dette dreide seg om, men nyhetsbyrået AP melder at det er Guinea som har fått tilgang til de 25 dosene. 

Vårt Land melder at Norge får minst 3,4 millioner vaksinedoser fra Pfizer-Biontech, 1,89 millioner doser fra Moderna og over 3,3 millioner doser fra AstraZeneca. Norge kan få tilgang til tre ganger så mange vaksiner som vi trenger, skriver avisen.

Regjeringen kunngjorde mandag at Norge skal dele videre vaksiner via Covax-samarbeidet, parallellt med at vi setter vaksiner her hjemme.

NTB: Israel sikret seg store mengder koronavaksiner mot å love produsenten Pfizer-Biontech løpende tilgang til helsedata om alle som får den. Over 2 millioner israelere har alt fått den første av to doser, melder NTB / ABC Nyheter.

Verdens dødeligste migrantrute: Minst 17.000 har druknet i Middelhavet – på syv år

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) døde nær 3.500 på verdens migrantruter i fjor. Av disse skal 977 skal ha mistet livet på vei over Middelhavet fra land som Libya, ifølge The New Humanitarian. Og alle som druknet, føyer seg inn i Missing Migrants Projects svært dystre statistikk: 17.000 mennesker har omkommet på vei over havet fra Nord-Afrika siden 2013.

— Der man i 2013 snakket om «en skam for Europa» og iverksatte ulike initiativ for å hindre at folk druknet, har politikken blitt mer restriktiv, forteller Maria Gabrielsen Jumbert, forskningssjef ved PRIO, til Bistandsaktuelt.

Stor urfolk-seier kan være i vente: Biden skal ha planer om å trekke tilbake tillatelsen til oljerørledningen Keystone XL på dag 1

Påtroppende president i USA, Joe Biden, planlegger angivelig på innsettelsesdagen å oppheve en føderal tillatelse for bygging av Keystone XL-rørledningen i USA. 

– En stor seier for Lakota og urfolk som har stått i front, og for vannvernere. Intet av dette hadde vært mulig uten dem, sier Nick Estes, innbygger i Lower Brule, tilhørende Sioux-stammen og assisterende professor i amerikanske studier ved University of New Mexico.

På listen er også gjeninnmelding av USA i Parisavtalen.

Les hele saken på Transit magasin (+)

Sikkerhetsrådet: Norge ber om økt kontakt med FNs spesialutsendinger i Midtøsten

Mandag holdt Norges FN-ambassadør Mona Juul et innlegg i FNs sikkerhetsråd, hvor Norge ønsker velkommen økt samarbeid mellom FN og Den arabiske liga. Juul oppfordret til økt kontakt mellom ligaen og FNs spesialutsendinger til konfliktene i Midtøsten, og minnet om kvinners nødvendige rolle i fredsforhandlinger.

Onsdag skal Geir O. Pedersen rapportere om den politiske situasjonen i Syria for rådet. Samme dag avholdes også det første møtet i sanksjonskomiteen for IS/Al Qaida. Norge er leder av denne sanksjonskomiteen og vil lede dette lukkede møtet.

Fredag 22. januar blir alle aktiviteter relatert til atomvåpen forbudt etter internasjonal lov når FNs atomvåpenforbud trer i kraft. Når FN-traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW) trer i kraft skiller Europa seg ut som den regionen med flest land som har praksis og politikk som strider med forbudstraktaten, ifølge Nuclear Weapons Ban Monitor. 

— FNs bærekraftsmål må endre Norge!

— Norsk plan for bærekraftsmålene må endre Norge! sa Kathrine Sund-Henriksen i Forum for utvikling og miljø (ForUM), da regjeringen i april fjor kunngjorde at den vil lage en nasjonal handlingsplan for å nå målene. 

Det tok fem år – det var i 2015 at FNs 17 bærekraftsmål ble vedtatt av FNs generalforsamling, og målene skal være nådd i 2030. 

«Sterkt kritikkverdig». Slik beskriver Riksrevisjonen regjeringens styring av og rapportering på den nasjonale oppfølgingen av FNs bærekraftsmål. «Organiseringen har resultert i en stykkevis og delt oppfølging, og det har tatt lang tid før det er blitt lagt til rette for nasjonal implementering», meldte  Riksrevisjonen i november.

2. februar arrangeres Den nasjonale bærekraftskonferansen. Det er bærekraftsminister Nikolai Astrup og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein som inviterer til digital konferanse om bærekraftsarbeidet i Norge. I forkant har RORG-samarbeidet levert en grundig oversikt over innspillene som regjeringen har mottatt fra sivilsamfunnet, næringslivet og akademia. Anbefalt lesning, på denne lenken.

Følg oss alle dager:

Husk at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.