Biden varsler klimatoppmøte – og stanser bruk av offentlige penger til fossilsektoren

Onsdag kveld norsk tid signerte USAs president Joe Biden flere nye presidentordrer. Blant dem var innkalling til et klimatoppmøte i april.

22. april – på Earth Day – Jordens dag – skal det USA-ledede klimatoppmøtet holdes, samme dag som Parisavtalen fyller 5 år.

Det har ikke blitt gitt ytterligere detaljopplysninger om hvem som inviteres til klimatoppmøtet, eller hvilket mandat det skal ha.

– I dag er det klimadag ved Det Hvite Hus. Vi har allerede ventet for lenge, og nå kan vi ikke vente lenger, uttalte Biden, ifølge BBC. – Akkurat som vi behøver en samlet nasjonal innsats mot Covid-19, trenger vi desperat en samlet nasjonal innsats på klimakrisen, fordi det fins en klimakrise, sa Biden, som også annonserte innstramminger for den amerikanske olje- og gassindustrien:

Olje- og gassproduksjonen på statens eiendom skal fryses – denne delen utgjør 22 % av den amerikanske oljevirksomheten. I samme presidentordre heter det at vindkraft til havs skal doble produksjonen innen 2030.

Endelig blir de nasjonale etterretningstjenestene bedt om å forberede en rapport om sikkerhetsaspektene knyttet til klimaendringer.

Fra før har Biden besluttet å kansellere lisensen for bygging av oljerørledningen Keystone XL, samt gjeninnmelde USA i Parisavtalen.

Stanser offentlig finansiering

Men det skjer enda mer i klimapolitikken utgått fra den nye administrasjonen i USA. I dag, torsdag, varslet USAs spesialutsending for klimaspørsmål, John Kerry, at USA skal slutte med offentlig finansiering av internasjonale fossile prosjekter. Det skjedde på World Economic Forum. Ifølge Friends of the Earth kommer beslutningen til å inngå i en presidentordre fra Joe Biden senere i dag.

Det statlige finansorganet U.S. International Development Finance Corporation (DFC), og dets forgjenger Overseas Private Investment Corporation, har støttet fossile energiprosjekter utenfor USA, med nesten 4 milliarder USD. I tillegg har U.S. Export-Import Bank finansiert andre utenlandske fossile prosjekter med over 5 milliarder USD.

Signalene fra USA er dermed at den fossile industrien må greie seg selv framover, uten hjelp fra det offentlige. Om dette får ringvirkninger til andre land, gjenstår å se. En norsk reaksjon på Twitter i dag er denne, fra Andrew P. Kroglund: