Shell dømt til å betale erstatning for oljeutslipp i Nigeria

I dag kom dommen: Oljeselskapet må betale erstatning til lokale bønder. Beløpet er ikke avklart.

Miljøbevegelse, menneskerettighetsorganisasjoner og lokale bønder og landsbyer har i flere tiår kjempet mot Shells tilstedeværelse i Nigeria og i Nigerdeltaet. Dette bildet er fra en markering i Port Harcourt, Nigeria (2015). Foto: Amnesty International
Annonse

Etter 13 år og mange runder i retten ble Shell i dag dømt til å rydde opp og betale erstatning til fire nigerianske bønder for oljeutslipp i Nigerdeltaet.

— Dette er en utrolig viktig seier som lokalbefolkningen og våre søsterorganisasjoner i Nigeria og Nederland har kjempet lenge for. Det var på tide at Shell endelig blir holdt ansvarlig for sin miljøkriminalitet i Nigerdeltaet, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Dommen falt i Haag i Nederland i dag. Retten holder Shells nigerianske datterselskap ansvarlig for to lekkasjer som medførte at olje flommet ut over et område på størrelse med totalt omlag 60 fotballbaner, og rammet to landsbyer. Dommen sier at det er «utover enhver rimelig tvil» at Shell og deres datterselskap hadde skylden.

— I over 50 år har Shell og andre internasjonale selskaper ødelagt livsgrunnlaget til lokalbefolkningen i Nigerdeltaet på grunn av forurensing og oljeutslipp. Dessverre pågår forurensningen fremdeles. Dommen i dag er derfor en svært viktig milepæl i kampen for å yte disse menneskene rettferdighet, sier Lundberg i en pressemelding i dag.

Saken ble først fremmet i 2008, etter at flere bønder hadde fått ødelagt livsgrunnlaget sitt på grunn av lekkasjer fra Shells oljerørledninger i Nigerdeltaet. I samarbeid med miljøorganisasjonen Friends of the Earth har bøndene krevd opprydning og kompensasjon for at matjord og drikkevann var blitt ødelagt som følge av oljeforurensningen.

Shell på sin side har i denne rettssaken hele tiden hevdet at oljeforurensningen var forårsaket av sabotasje og at de derfor ikke var ansvarlig for utslippene fra deres rørledninger. I dag ble det klart at Høyesterett ikke var enige med selskapet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Dommen mot Shell i dag vil være en viktig motivasjon for å vise ungdommene som vokser i dette området at det nytter å kjempe. En ny generasjon står klare til kamp og dette er bare begynnelsen, mener Lundberg.

Størrelsen på den økonomiske kompensasjonen er ennå ikke avklart. Denne rettssaken har pågått i 13 år, mens oljeforurensningen i Nigerdeltaet har pågått mye lenger. Erstatningssaken her gjelder fire bønder, mens mange titusen mennesker er rammet, spesielt fra Ogoni-folket.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her