Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Holocaust-senteret utestengt fra Facebook i fem dager uten forklaring

HL-senteret ble utestengt fra Facebook den 7. mars. Facebook-siden deres var nede i fem dager, og ble åpnet igjen 12. mars.

Facebook har beklaget til HL-senteret ved direktør Guri Hjeltnes. De forteller at de jobber med å kartlegge hva som er årsaken til utestengingen, men har så langt ingen forklaring på årsaken til nedstengningen:

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til dette før vi har fått gjort en grundig undersøkelse av saken. Og før vi vet hva som har skjedd så har jeg ikke anledning til å bidra med spekulasjoner om hva årsaken kan være, sier Peter Münster, kommunikasjonssjef i Facebook Norden, til Journalisten.

Søndag kveld, 7. mars, fikk Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) sin Facebook-konto deaktivert. Uten advarsel og uten begrunnelse. Deaktiveringen rammet også 12 ansattes private kontoer.

HL-senteret er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med 20 års virksomhet i offentligheten.

Flere av de ansatte forsøkte forgjeves å gjenopprette profilene sine. De ble møtt med en standardmelding om at Facebook-kontoen var deaktivert fordi den ikke fulgte deres standard.

HL-senteret har reagert kraftig, og krever i en pressemelding en forklaring på hvordan dette kunne skje:

At Facebooks standarder kan være skapt med den hensikt å stoppe spredning av for eksempel Holocaustbenektelse, og støtende, antisemittisk, diskriminerende og rasistisk innhold, lyder bra og er forståelig.

Men de kan rett og slett ikke brukes dersom håndhevelsen av dem gjør at HL-senterets profil som nettopp arbeider med samme målsetting også blir rammet av sensur og deaktivering.

Når debatten florerer omkring HL-senterets mange fagfelt – om Holocaust, andre folkemord, antisemittisme, minoriteters livskår, rasisme, diskriminering og ekstremisme er det viktig at aktører som sprer forskningsbasert kunnskap får plass. Så hvordan kan verdens største sosiale medie-plattform som ifølge seg selv jobber hardt mot spredning av fake news, aktivt fjerne forskningsinstitusjoner fra arenaen?

Fredag kveld 12. mars var HL-senteret tilbake på Facebook.

– Det er all grunn til å tenke over hvor sårbart det er at en gigant som Facebook bare kan skru av. Tenk på så mange kommuner det er som har etablert Facebook som sin plattform overfor innbyggerne, ja hele organisasjons-Norge som bruker Facebook som sentral kommunikasjonskanal, sier HL-senterets direktør, Guri Hjeltnes, til Journalisten.

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter – HL-senteret – er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret rommer en permanent utstilling om Holocaust, midlertidige utstillinger om samtidstema, mottar 9000 elever og lærere årlig og holder faglige seminarer og arrangementer.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT